Dags att byta lian

Dags att byta lian

Ett stort antal profiler på Instagram får ny bittert erfara riskerna med att använda andras plattformar för att bygga sitt varumärke. Nu gör Instagram om sina algoritmer och regler och många profiler tappar snabbt följare.

De bloggare, skribenter och profiler som valt att jobba hårt med Instagram för att samla följare och tjäna pengar på det ser nu både följare och intäkter försvinna i hög takt.

I eftertankens kranka blekhet så kommer det kanske ändå inte som en överraskning, med facit i hand. Instagram ägs av Facebook och affärsidén är att skapa en plattform för annonser, egna annonser.

Alltså har det aldrig varit någon hemlighet att Instagram haft planer på att få ordning på sin intäktsmodell. Och hur skulle de möjligtvis kunna göra detta? Jo, genom att skruva ned den organiska räckvidden och ta fram en annonslösning. När Facebook sedan köpte bolaget år 2012 blev det ännu mindre sannolikt att den organiska räckvidden skulle få hålla samma nivåer som tidigare (ni minns väl att Facebook också har haft organisk räckvidd en gång i tiden).

Amanda Oxell har helt rätt – det här borde vi ha sett komma därför att det har hänt med Facebook, Twitter och en del andra sociala medier.

Steg

Steg 1.

Satsa på en enkel, rak tjänst som lockar användare.

Steg 2.

Satsa på lite nya funktioner men håll det rätt vildvuxet inledningsvis. Allt för att locka användare.

Steg 3.

Börja skruva i algoritmer, ändra regelverket och förbered för annonser.

Steg 4.

Bli uppköpt.

Bygg själv

Det vi nu ser höjda på Instagram bekräftar bara tidigare erfarenheter. Ska du bygga ett varumärke så måste du på sikt göra det på din egen plattform. En plattform som du kontrollerar. Du kan naturligtvis åka snålskjuts på andra och andras plattformar men räkna inte med att kunna göra det hur länge som helst. Speciellt inte om den plattform du använder siktar på att sälja egen reklam. I det läget när din reklam en konkurrent så räkna med att den kommer att stoppas, på sikt.

Hakar du på sociala medier och andra plattformar så blir det lite som att kasta sig i lianer. Det är bra fart framåt inledningsvis men sedan tappar du fart och du får hitta en ny lian.

Just nu är vi mitt inne i ett lianbyte.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This