Är Mike Kostka sista pusselbiten?

Är Mike Kostka sista pusselbiten?

Skellefteå AIK söker den sista pusselbiten. Backen som ska ersätta Sebastian Aho som värvats av New York Islanders. Frågan är då om han heter Mike Kostka?

Kostka är en modern back med Nordamerika mått mätt. Rörlig, bra puckbehandlig och inte stor som ett utedass som forna tiders NHL-backar. Det där med rörlig är alltså med amerikanska mått mätt liksom skridskoåkningen. Är du bra på ”rören” i NHL/AHL så är du anständig på en stor svensk rink och det betyder att spelintelligens och placeringsförmåga blir ännu viktigare.

Imponerad

Mike Kostka gjorde sin debut i den svartgula tröjan i matchen mot Mora och jag måste säga att jag är imponerad. Till och med mycket imponerad därför att det vi fick se var en mycket kompetent, stabil och klok spelare. Kostka spelade säkert, visade ett upp ett rappt förstapass och han följde med upp i anfallen och kröp upp vid bortre stolpen som vi är vana vid att Skellefteås backar så ofta gör.

Det är ett spelsätt som han sannolikt aldrig fått order om att spela i NHL/AHL. Där håller sig backarna på blå i anfallen.

Går det då att sätta betyg efter en enda match?

Naturligtvis inte. Du klarar att spela några matcher på inspiration, glädje och motivation. Det är när matcherna kommer tätt som du prövas och tränarna får veta vilka som kommer till jobbet träning efter träning, match efter match.

Inslag

Det finns andra positiva inslag i Kostkas sätt att spela ishockey som imponerar.

Han försökte inte hitta på något, inte glänsa eller hitta på något spektakulärt för att tränarna verkligen skulle se honom. Kom nu ihåg att Mike Kostka bara har tre matcher på sig att hitta en ny arbetsgivare. Det skulle ju kunna vara lockande att försöka att sätta den där open ice-tacklingen eller dra dit det där slagskottet men Kostka valde att göra sitt jobb.

En icing, ett litet misstag var allt jag kunde se och det är egentligen ingenting efter ett fåtal träningar och första matchen på stor rink.

Nu kommer nästa match redan på fredag mot ärkerivalen Björklöven. Då gissar jag att Kostkta kommer att prövas ännu mer. Det kan samtidigt bli en match som är mer av det Kostkta är van vid, fysiskt spel, stökigt, bökigt och smågrinigt.

Sista pusselbiten

Är han då sista pusselbiten?

Det fanns inte mycket som motsäger det i matchen mot Mora men Mike Kotskta ska få sina matcher mot olika motstånd, i olika tempo och mot olika motståndare innan det är dags att svara på frågan men som sagt – det var en imponerande debut.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This