Vill du bjuda in alla in i sovrummet?

Vill du bjuda in alla in i sovrummet?

Smarta tv-apparater, smarta högtalare och det uppkopplade hemmet innebär inte bara helt nya möjlighet till att styra och kontrollera dina prylar – det kan också innebär att att du bjuder in alla rätt in i sovrummet.

Det finns en aningslöshet i hur vi kopplar upp oss och hur använder våra elektroniska prylar. Vi är mer fokuserade på att det ska fungera än vi är på säkerhet och hur vi installerar produkterna. Nyligen avslöjades, för vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen på, att uppkopplade kameror enkelt tas över av obehöriga. Det är nätkameror som kopplas in och där användaren inte ens brytt som om att ändra standardlösenordet.

Barnvakter

Det finns skräckhistorier om hur elektroniska barnvakter, kameror och mikrofoner kapats av obehöriga och hur både barn och föräldrar skrämts från vettet. Våra bilar kan kapas och tas över, garagedörrar, dörrlås och andra saker som vi kopplar upp kan också kapas, inte mints därför att vi i lyckan över att sakerna fungerar glömmer bort att om vi kan kopplas upp oss mot kameran, termostaten, elmätaren eller vad det nu kan vara så kan andra också göra det.

Larmet rörande Amazons Echo är något som jag mer eller mindre har gått och väntat på. En smart högtalare med mikrofon som du kan prata med och som hela tiden avlyssnar omgivningen är en säkerhetsmässig dröm eller mardröm beroende på vem du frågar. När det sedan handlar om produkter där mitt intryck är att de stressats fram för att slå Apple på fingrarna så inser jag också att säkerhet förmodligen inte legat i fokus.

HomeKit

För egen del så drar jag en skarp gräns vid Apple HomeKit. I mitt hem kopplas inte en pryl upp som inte uppfyller Apples krav och det är ändå uteslutet oavsett vilket för vissa prylar. Även jag kunde byta ut vårt mekaniska dörrlås mot ett digitalt lås så kommer det inte att hända. Jag kan lite för mycket om buggar och mjukvara för att lita på tekniken.

Hela det här området är ett gungfly ur säkerhetssynpunkt och larmet om Amazon Echo kommer inte att bli det sista.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This