Trumps svar på terrordådet i Barcelona - lögner och myter

Trumps svar på terrordådet i Barcelona – lögner och myter

När ett stort antal människor skadats och dödats i vad som misstänks vara ett terrordåd i Barcelona så svarar den amerikanske presidenten med att sprida lögner och myter.

Donald Trump har tidigare berättat myten om John J. Pershing, amerikansk general. I Trumps version så fångande Pershing in 50 terrorister, doppade 50 kulor i grisblod, sköt 49 av terroristerna och skickade den överlevande tillbaka till fienden. Enligt Donald Trump så begicks inga terrordåd under flera decennier i Filipinerna.

Det finns ett avgörande fel med hela den historien – den har aldrig inträffat. Det är en lögn, en myt och ett rent påhitt.

Talarstolar

Det är inte första gången Donald Trump har berättat historien. Han har dragit den från talarstolar och i olika sammanhang.

Fox News

Även Trumps goda vänner på Fox News har reagerat och avslöjar Donald Trumps lögner.

Det finns varianter av samma myt som säger att Pershing begravde de muslimska terroristerna tillsammans med grisar. Grisblod och grisar i sammanhanget är speciellt nedvärderande för muslimer då det djuret anses vara ett orent djur.

Historiska fakta

Historiskt så finns inga fakta som stöder Trumps påståenden. Det är en myt och en serie lögner. Mellan 19009 och 1913 så vara Pershing guvernör i den muslimska provinsen Moro i Filipinerna under en mycket orolig tid. Filipinerna ville frigöra sig från det amerikanska styret som hade föregåtts av ett blodigt krig.

Grunden till myten tros vara ett brev, ett enda brev, där en liknande händelse beskrivs av en amerikansk soldat som skriver hem till sina anhöriga. Det finns också uppgifter om att general Pershing skrivit om hur en annan militär chef i Filipinerna sett hur dödade upprorsmän begravts med en gris.

Utöver det så har historiker inte hittat några uppgifter som stöder myten och det aktuella brevet skrevs inte under den aktuella perioden utan det skrevs 1960, långt efter det att händelserna skulle ha inträffat. Pershing beskriver alltså en andrahandsuppgift om hur en annan militär chef sett hur kroppar begravts med en gris.

Historiker

David J. Silbey, historiker vid Cornell universitets och författare till boken A War of Frontier and Empire: The Philippine-American War, 1899-1902 avfärdar uppgifterna.

Brian McAllister historiker vid A&M universitet I Texas har skrivit boken Guardians of Empire: The U.S. Army and the Pacific, 1902-1940 och även han avfärdar uppgifterna som lögner och en myt.

Christopher Einolf, professor vid DePaul universitetet och omskrivit boken America in the Philippines, 1899-1902: The First Torture Scandal fick frågor om myten 2003 och avfärdade den då.

“I never found any indication that it was true in extensive research on his Moro experiences. This kind of thing would have run completely against his character.”

Politifact

Historiker ger inget stöd för lögnerna och inte heller Trumps påstående att rädslan för grisblod eller griskroppar skulle ha lett till att inga terrordåd begicks. Provinsen är och har hela tiden varit muslimsk och Moro provinsen är dominerad av muslimska innevånare ännu idag. Striderna var inte heller religiöst motiverade utan handlade om att försöka att frigöra sig från det amerikanska styret. Filipinerna hade dessförinnan slagits för sin frigörelse mot Spanien som hade koloniserat landet.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This