Trump är en rookie

Trump är en rookie

Det är tydligt att Donald Trump aldrig riktigt har insett att det är han som är rookien, nybörjaren, i Washington och de medier som han anklagar för “Fake News” som är proffsen. Läckorna i Vita Huset är ett tydligt exempel på i vilket underläge Trump faktiskt befinner sig i.

Kort efter det att Trump informerat sina rådgivare om att han beslutat att sparka sin chefsstrateg Steve Bannon så står allt att läsa i New York Times, Washington Post och hos CNN. Vita Huset hade planerat att tillkännage förändringen lite längre fram, på egna villkor men mediernas snabba rapportering omöjliggjorde det.

Vita Huset tvingades att bekräfta att Bannon lämnar sitt uppdrag i förtid.

Läckor

Trump och hans medarbetare har på alla sätt försökt att täppa till läckorna utan att lyckas. Interna strider, bråk och maktkamper har skickligt utnyttjats av medierna för att få fram information och bekräftelser på avslöjanden om vad som sker djupt inne i Vita Huset.

Donald Trump har heller aldrig förstått att han nu befinner sig i en position där omgivningen inte per automatik bockar, bugar och håller med honom oavsett vad han säger. I rollen som president granskas det han säger och det han gör och han utsätts också för något som han uppenbarligen vare sig är van vid eller klarar av att hantera – kritik.

Lögner

I rollen som ledare för Trump-koncernen är det tydligt att han kommit undan med de mest befängda påståenden. I rollen som landets president väljer till och med vännerna på Fox News att avslöja hans lögner.

Inledningsvis så visste medierna inte riktigt hur de skulle hantera Donald Trump. Hans överdrifter, påhitt och lögner var så omfattande och vanligt förekommande att medierna inte klarade av att hantera allt han hittade på men medierna har lärt sig och nu granskas Donald Trump hårt och närgånget på ett för honom mycket obekvämt sätt.

Belackarna som skrockade “medierna är körda”, “de klarar inte av att hantera honom” och “Trump är inte beroende av medierna han kör sitt eget race” kommer att bli varse att det här är ett krig som Trump inte kan och inte kommer att vinna.

Förklaringen är enkel – Donald Trump är en notirisk lögnare.

Myt

Det senaste exemplet är en myt, ett rent påhitt om den amerikanska generalen John J. Pershing som medierna skoningslöst avslöjade för vad det är – lögner.

https://youtu.be/JksmO_7ohcU

Kunskapsbrister

Trump har byggt sin retorik på lögnen och han har också under de här första sex månaderna visat upp häpnadsväckande kunskapsbrister både vad gäller det juridiska och det politiska systemet i det land som han ska kunna styra och leda.

Han har hamnat på kollisionskurs med Mitch McConnell, det republikanska partiets ledare, och anklagat honom för att inte kunna driva igenom Trumps politiska förslag. Utan stöd från McConnel så lär Donald Trump inte kunna åstadkomma särskilt mycket i rollen som president och det finns redan tydliga tecken på att det republikanska partiet inte litar på sin egen president. Den nyligen antagna lagen om sanktioner mot Ryssland innehåller en klausul om att den amerikanska presidenten inte kan och inte får lyfta några sanktioner utan politiskt godkännande från senat och kongress. Den amerikanska kongressen har sett till att Donald Trump inte kan agera på egen hand.

Stoppades

Trumps förslag till ny sjukvårdslagstiftning röstades ned av Susan Collins, Lisa Murkowski och John McCain, republikaner. Ett svidande politiskt nederlag i en av Trumps nyckelfrågor. Presidenten ser inte heller ut att få ihop en majoritet för sitt skatteförslag en annan av Trumps nyckelfrågor och sprickan mellan presidenten och hans eget parti blir allt tydligare, djupare och bredare.

Trumps twitter-attack på Mitch McConnell

Mitch McConnel är inte den enda republikanske politikern som Trump attackerat på Twitter.

Lindsey Graham är republikansk senator.

Senaten

Ha då i minnet att republikanernas majoritet i den lagstiftande senaten är 52-48. En skör politiska majoritet.

Trump har beklagat sig över att vissa politiska förslag kräver tvåtredjedels majoritet. Han har krävt ett stopp för att federala domstolar kan gå in och stoppa hans förslag på juridiska grunder och han har mer än en gång beklagat sig över att han som president inte har oinskränkt makt.

Så agerar bara en nybörjare.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This