Tillverkare av skal är inte pålitliga källor

Tillverkare av skal är inte pålitliga källor

Rykten runt nästa iPhone-modell följer nästan alltid samma mönster och tillverkare av skal och skydd dyker alltid upp som källor. De är inte pålitliga källor.

Anledningen är att alldeles för många per automatik tror att de har förhandsinformation från Apple, att de vet mer än vi andra. Det gör de inte. Apple lämnar inte ifrån sig ritningar, mått eller bilder. Tillverkare av skal och skydd får ingen förhandsinformation. De har ingen egen pipeline till Apple och deras antaganden är gissningar. De får veta och får bekräftat hur de nya modellerna ser ut när du och jag får veta det. När Tim Cook kliver upp på scenen med andra ord.

Jag skriver det därför att de senaste ryktena bygger helt på uppgifter från tillverkare av skydd och skal.Tilläggas kan att de bilder som publicerats dessutom är datorgenererade bilder.

Weibu

I ryktes-sammanhang dyker även det kinesiska forumet Weibu upp. Här publiceras bilder som påstås vara smygtagna i Foxconns fabriker eller hos någon annan underleverantör. På Weibu publiceras också ibland uttalanden som påstås vara författade av höga chefer bland Apples leverantörer.

De senaste uppgifterna hävdar att en hög chef, namngiven, inom Foxconns kommenterat priset på iPhone 8 och även om den förmodade tillgången på den nya modellen.

Twitter

Weibu är att jämföra med Twitter eller Reddit för kinesiska användare och ibland publiceras intressanta uppgifter men det är mera sällan. Ibland handlar det om bilder och uppgifter om prototyper. Modeller som Apple testar och när det börjar närma sig lansering så kan det dyka upp bilder på förpackningsmaterial och kartonger.

Tänk nu efter en stund och slå på logikdelen i den grå klumpen som bor under pannbenet. Hur sannolikt tror du att det är att en högt uppsatt chef sitter på ett kinesiskt Twitter och skvallrar om den absolut viktigaste kunden under eget namn?

Källor

Det är självklart att tillverkare av skal och skydd, som ju jobbar inom branschen, har större möjligheter att komma över läckt information men de är inga tvärsäkra källor. De senaste uppgifterna tillför dessutom inget nytt så nyhetsvärdet är högst begränsat.

Uppgifter om Foxconn-chefer på Weibu tar jag lätt på. Speciellt då det saknas länkar till det påstådda inlägget och när länkar efterfrågas så är svaret att inlägget raderats. Ett icke-existerande inlägg med skvaller om iPhone 8 på ett kinesiskt Twitter som påstås vara skrivet av en högt uppsatt chef inom Foxconn under eget namn – du hör själv hur det låter.

Touch ID

Frågan om Touch ID och iPhone 8 studsar fram och tillbaka. Ryktena liknar en strömbrytare som snabbt flippas fram och tillbaka – på, av, på, av, på …

Bilder publiceras som påstås bevisa att Touch ID sitter under skärmen på framsidan. Andra bilder sägs vara delar av iPhone 8 som visar Touch ID på baksidan och slutligen uppgifter som säger att Touch ID inte kommer att finnas i iPhone 8 överhuvudtaget.

Det finns som sagt mängder av olika uppgifter och det är hart när omöjligt att bedöma värdet av alla dessa uppgifter och veta vilka källor som är bättre och mer pålitliga än andra.

Därför nöjer jag mig med att konstatera att det finns två huvudspår – Touch ID eller inget Touch ID. Sedan finns det tre olika placeringar, under skärmen på framsidan, startknappen på sidan eller på baksidan – om Touch ID kommer att finnas kvar.

Inom några veckor kommer vi att få veta och vi kommer att gå veta det när vi brukar få veta det. När Tim Cook kliver upp på scenen.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This