Spricka mellan republikaner och Donald Trump

Spricka mellan republikaner och Donald Trump

Nu visas sprickan upp offentligt och publikt mellan den sittande presidenten Donald Trump och republikanska politiker i senaten och kongressen. Allt spelas upp, live och direkt på Twitter.

Trumps inlägg ovan är något fullständigt unikt. En sittande president kritiserar offentligt den republikanske ledaren i senaten och kongressen, de två politiska samlingar som presidenten är helt beroende av för att få igenom sin politik. Han gör det dessutom samtidigt som flera opinionsundersökningar visar att hans stöd bland allmänheten fallit ned till rekordlåga nivåer.

Det opinionsundersökningarna visar är att ingen president tidigare har haft så låga siffror och de återspeglar det hans administration har misslyckats att genomföra. Trump försöker också ta åt sig äran av aktiemarknadens uppgång, jobb som skapas av företag och han hävdar att hans förda politik är förklaringen till en relativt stark amerikansk ekonomi.

Med sedvanlig retorik så viftas all statistik, all kritik och alla undersökningar undan som “Fake News”. Det som är intressant i sammanhanget är att en sittande republikansk president med en republikans majoritet i senaten och kongressen är på god väg att isolera sig själv och bli en “lame duck” i Vita Huset.

Journalist

Trump saknar dock inte stöd. Hans vänner på tv-kanalen Fox fortsätter att backa upp honom och notera nu att Sean Hannity är programledare, journalist, och att han ger Trump sitt stöd, offentligt på Twitter.

Även det något spm vi absolut inte är vana vid i svensk politik och bland svenska journalister.

Husrannsakan

Parallelt med allt detta käbbel i social medier så rullar utredningen av Trump-administrationens kontakter med Ryssland vidare. Tidigare har den speciella utredaren Robert Mueller tillsatts en åtalsjury. Något du inte brukar göra om du inte har fått fram komprometterande information och bevis.

Under tisdagen så avslöjades att det har gjorts en husrannsakan hemma hos den förre kampanjledaren Paul J. Manafort. Detta kort efter det att Manafort kallats till förhör och i samband med det lämnat över dokument. Uppenbarligen så var Robert Mueller inte nöjd med den information han fått utan misstänkte att Manafort satt på mer information.

En husrannsakan hemma hos inblandade kan också ses som en maktdemonstration av Robert Mueller och hans team. Det är en signal om att den som inte fullt ut samarbetar och som inte trovärdigt svarar på frågor kan bli föremål både för nya förhör, under ed, och tvångsmedel.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This