Säkerhetsexpert misstänks ha skapat banktrojan

Säkerhetsexpert misstänks ha skapat banktrojan

Marcus Hutchins hittade en lucka i ransomware-programmet Wannacry och lyckades minska skadorna och spridningen. Nu sitter hjälten bakom lås och bom, misstänkt för att ha skrivit banktrojanen Kronos.

Marcus Hutchins greps av FBI på väg hem från hackarkonferensen Defcon i Las Vegas. Hutchins var på väg att ta plats på det flygplan som skulle ta honom hem till Storbritannien igen när han greps.

Banktrojan

Han misstänks ligga bakom en banktrojan, Kronos, som spridits i kriminella kretsar och som även sålts på olika webbplatser på Dark Webb, däribland den nyligen nedtagna webbplatsen AlphaBay. Av de handlingar som FBI lämnat in till domstol så framgår det att Hutchins misstänks för att ha skrivit Kronos och tillsammans med en en annan person bjudit ut trojaner till försäljning.

Kronos är en trojan som försöker stjäla pinkoder och lösenord till bankkonton och även ändra i inloggningssidor. Den har spridits sedan 2014 och trojaner har ansätts för att kapa och tömma bankkonton.

Hjälte

I maj i år så blev Marcus Hutchins hjälte sedan han upptäckt att ransomware-programmet Wannacry kunde stoppas genom att registrera och aktivera en speciell domän. Wannacry slog till mot ett stort antal sjukhus, bland annat i Hutchinsons hemland Storbritannien.

Säkerhetsexpert misstänks ha skapat banktrojan

Säkerhetsexpert misstänks ha skapat banktrojan

Oklarheter

Det finns oklarheter i det material som FBI har presenterat som underlag till gripandet. Det är inte olagligt att skriva datavirus, trojaner och malware och utifrån det FBI presenterat hittills så ser det ut som att det är ytterligare en person som varit den som listat Kronos på olika webbplatser på Dark Web och som bjudit ut programmet till försäljning, inte Marcus Hutchins själv.

Länkar

Motherboard

The Verge

Wired

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This