Ris ska du äta inte försöka att torka dina vattenskadade prylar med

Ris ska du äta inte försöka att torka dina vattenskadade prylar med

Ris gör praktiskt taget ingen nytta om du råkat att spilla vatten på din Mac. Ris gör faktiskt ingen nytta alls därför att det inte primärt är vattnet som är skadligt utan den korrision som vatten orsakar.

Det här är en av de äldsta myterna och den är seglivad. iFixit som är experter på att plocka isär prylar har skrivit om myten och försökt att avliva den. I sammanhanget så kan det vara dags att avliva myt nummer två också – du vill inte torka ur din vattenskadade enhet. Jo, du läste rätt.

Det du bör göra är att snabbt försöka att ersätta vattnet och de korriderande ämnen som vanligt vatten innehåller med en vätska som inte orsakar korrosion.

What you want to do is first displace the water—or more specifically, all the conductive stuff in the water. You can do this best by using 90%+ isopropyl (rubbing) alcohol and a toothbrush. Open your device as soon as you can, take out the battery, and get scrubbing. Submerge the whole motherboard in alcohol, and scrub away. Only then, dry it and see where you stand. By getting the liquid displaced before it can dry, we are cleaning the pancake batter on Sunday morning. This is your best strategy for liquid damage.

iFixit

Reparatören

Louis Rossman är reparatör och han har öppnat en del prylar och satt dem under ett mikroskop. Han talar klartext om varför ris inte gör någon nytta när det handlar om vattenskador.

Myten

Nu vet jag av erfarenhet att oavsett vad Louis Rossman säger och vad iFixit skriver så finns det de som väljer att tro på myten i alla fall.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This