Någon inne på Apple mår mycket dåligt

Någon inne på Apple mår mycket dåligt

Föreställ dig att du jobbar på ett stort multinationellt företag och att din arbetsgivare jobbar på den största uppdateringen av sin viktigaste produkt. Allt du ska göra är att lägga ut en intern mjukvara så att era utvecklare kan ta sig en titt på programmet.

Det program som du ska skicka ut, internt, är verkligen avsett att skickas ut inom företaget och därför är programversionen inte hårt krypterad och inte lika skyddad som den färdiga versionen kommer att vara.

Högtalare

Det är en förhandsversion av mjukvara för en smart högtalare som ska lanseras om några månader. Högtalaren ingår i ett ekosystem vilket betyder att den ska kunna prata med alla andra produkter som företaget tillverkar.

Du flyttar över mjukvaran till en server, lägger upp filen och släntrar sedan bort till kaffemaskinen.

Några timmar senare så upptäcker du att en snubbe som du följer på Twitter börjar att publicera inlägg efter inlägg med mycket initierad information om högtalaren. Han säger sig ha fått informationen från en läckt mjukvara. En mjukvara som läckts av ditt företag, din arbetsgivare som just nu lägger sista handen vid högtalaren.

Nästa iPhone

Snubben, känd mjukvaru-utvecklare, har kommit över din fil, din mjukvara och nu är frågan hur?

Du rusar tillbaka till din arbetsplats och upptäckter att filen inte ligger på en intern server. Den ligger publikt och nu är skadan redan skedd och nästa fråga är hur stor skada det handlar om?

Steg för steg så rullas allt upp, publikt. Mjukvaran gås igenom och inledningsvis handlar det mest om högtalaren men sedan publiceras uppgifter om den nya modellen av iPhone. Den som kallas iPhone 8. Utseende och design bekräftas via grafik i mjukvaran, vitala funktioner bekräftas och helt plötsligt går omvärlden från att spekulera till att veta. Det är Apple själva som har läckt, av misstag, och nu finns det helt plötsligt rätt lite oklarheter kvar runt nya iPhone – om vi bortser från iOS 11, mjukvaran.

Påhittat

Jag vet inte om det dracks kaffe och om det i detalj gick till så här men följande är klart:

. en intern version läcktes av misstag av Apple
. en tämligen oskyddad mjukvara, en förhandsversion lades ut publikt

Finns det då något vi kan lära oss av detta?

Apple lär lära sig massor men för oss utanför kan vi konstatera att allt prat om bakdörrar, huvudnycklar och tron på att allt går att hålla hemligt faller på en viktig punkt – människor som gör något gör ibland fel.

Lek med tanken att detta hade varit en hemlig krypteringsnyckel, eller sluta lek med det exemplet förresten. Det hände Microsoft.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This