Kongressen gav Trump en lektion i utrikespolitik

Kongressen gav Trump en lektion i utrikespolitik

Donald Trump har fått en grundlig lektion i utrikespolitik. De nya sanktionerna antogs nästan enhälligt av kongressen som också lade till att presidenten inte kan ändra eller lyfta sanktionerna. Sedan satte samma kongress Donald Trump i en rävsax och väntade.

Sanktionerna mot Ryssland är ett straff för inblandningen i det amerikanska presidentvalet, något som Donald Trump ihärdigt har förnekat. Kongressen skickade lagförslaget till presidenten för underskift och godkännande och därmed hamnade Trump i en politisk rävsax. Antingen så skriver han under lagförslaget och ser samtidigt till att han själv inte kan ändra i sanktionerna, eller så startar han en sannolikt mycket intensiv debatt om varför den sittande presidenten vill försvara och förminska Rysslands attacker mot USA.

Underskrift

Kongressen såg till att Donald Trump ställdes inför faktum och han fick sig en lektion i utrikespolitik och maktfördelning. Utrikespolitiken sköts inte av Vita Huset och inte av Donald Trump, endast. Utrikespolitik är en fråga för kongressen och den lagstiftande senaten som nu klargjort att de inte tillåter en president som löper bärsärk.

Kongressen har också tydligt visat att de inte litar på sin egen president.

Därmed straffar USA nu Ryssland för digitala attacker och för att ha försökt att blanda sig i det amerikanska presidentvalet. Ryssland har svarat med att utvisa nästan 800 amerikanska diplomater och tonen mellan länderna har hårdnat.

BBC

Nya lögner

Vita Huset har parallellt med det dragits in i en ny debatt om lögner och uttalanden av presidenten. Donald Trump uttalade sig nyligen och hävdade att företrädare för de amerikanska scouterna ringt honom och hyllat honom för det tal han höll vid en stor sammanslutning. Ett tal som ledningen för scouterna gick ut och bad offentligen om ursäkt för. Donald Trumps hävdade vidare att han även hyllats av den mexikanske presidenten i ett annat telefonsamtal.

Både de amerikanska scouterna och den mexikanske presidenten förnekar att något sådant telefonsamtal ägt rum. Vita Huset förklarar nu att hyllningarna givits direkt till Trump, inte via telefon.

Politico

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This