Jobbar du åt Google så ska du hålla käften

Jobbar du åt Google så ska du hålla käften

Google publicerade nyligen ett internt policydokument där vikten av ett blandat företag med anställda från olika bakgrunder underströks som något viktig. Google underströk också hur viktigt det är att hela branschen släpper fram kvinnor. En ingenjör inom Google höll inte riktigt med och nu har han fått sparken.

James Damore argumenterade för att det finns biologiska skillnader mellan kvinnor och män och att det var det som var förklaringen till att det finns betydligt färre kvinnor inom teknikbranschen. Kvinnor är mer intresserade av människor än prylar, mer intresserade av att samarbeta och de har också en tendens för att oroa sig mer, argumenterade Damore.

Du kan läs hela hans argumentation här.

Inte mot kvinnor

Damore argumenterar inte mot kvinnor inom teknikbranschen. James Damore vill inte stoppa kvinnor och han går inte mot Googles försök att blanda anställda.

I strongly believe in gender and racial diversity, and I think we should strive for more.

Han argumenterar för att det finns skillnader och risken att Google och liknande företag blir en slags ekokammare för det som är politiskt korrekt och acceptera.

James Damore argumenterar också mot det han kallar diskriminering åt andra hållet, kalla det kvotering för att förenkla hans resonemang en smula.

Hans inlägg är långt, innehåller statistik, diagram och grafik där han inte bara argumenterar för biologiska skillnader mellan kvinnor och män – han påtalar också det som kallas för en “shaming culture”. Det vill såga att om du inte tycker “rätt” saker så riskerar du att stoppas i din karriär, alternativt få sparken. Damore påtalar ett användande av svarta listor bland chefer och en kultur som han anser är skadligt för Google.

Uppmärksammats

Några dagar efter det att James Damores långa inlägg uppmärksammats av utomstående, blivit omskrivet och diskuterat så får han beskedet att Google sparkar honom.

Jag undrar hur många av de som diskuterar James Damore som verkligen har läst det han skrivit?

Jag delar inte hans uppfattningar om att kvinnor skulle vara på det ena eller det andra sättet och jag tror inte att det är biologiska skillnader utan att män uppmanas att intressera sig för teknik ända sedan de är små. Teknikvärlden är en till stora delar manlig kultur därför att vi odlat och förstärkt en manlig kultur under många år. Det är ett komplext problem som vi måste komma tillrätta med helt enkelt därför att hälften av mänskligheten inte kan eller ska stängas ute från en en hel bransch. Sverige behöver få fram runt 60 000 nya programmerare, utvecklare och designers under de närmaste åren. Ska vi klara det så kan inte hälften av alla kandidater sorteras bort på grund av biologiska skillnader (här handlar det verkligen om biologi).

Inte mot

Nåväl, detta är James Damore inte emot. Han har en annan syn på hur lösningen kan och bör se ut och han argumenterar för alternativa vägar fram till en lösning.

Rätt eller fel så är det hans åsikter och för de åsikterna så har han fått sparken.

Jag håller inte med James Damore på särskilt många punkter och jag har ingen aning om huruvida James Damore är en fullfjädrad skitstövel som kör över kvinnor i parti och minut eller om han är det han säger, för jämställdhet och allas lika värde.

Det jag vet är det jag kunnat läsa mig till. James Damore hade invändningar mot Googles policy, han argumenterade för andra lösningar och han varnade för en kultur där bara de “rätta” åsikterna premieras och släpps fram.

Hans farhågor besannades och han har nu fått sparken.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This