Frågan om favoritikoner

Frågan om favoritikoner

Har du funderat över det här med favoritikoner? Har du många tabbar öppen i din webbläsare så är den lilla ikonen faktiskt inte helt oviktig. Tvärtom så kan det vara mycket viktig.

En favoritikon är den lilla ikon som visas i webbläsarfönstret där adressen visas. Det är en lilla ikon som lagras och som också kan knytas till en sparad webbplats. Det finns en viktig skillnad mellan Google Chrome och Safari just på den här punkten – Safari visar inte favoritikonen i en Tab.

Bagatell

En bagatell kanske du invänder men den är inte oviktig om du jobbar mycket med och i din webbläsare och har många tabbar öppna. Ju fler tabbar desto mindre plats för text vilket gör att det blir svårare att urskilja vilka tabbar som går till vilken webbplats.

John Gruber, Daring Fireball, har skrivit flera inlägg i ämnet och jag delar hans åsikter och slutsatser fullt ut.

The gist of it is two-fold: (1) there are some people who strongly prefer to see favicons in tabs even when they don’t have a ton of tabs open, simply because they prefer identifying tabs graphically rather than by the text of the page title; and (2) for people who do have a ton of tabs open, favicons are the only way to identify tabs.

Plugin

En lösning hade kunnat vara en plugin men Glims uppdateras inte längre och SafariStand är en plugin som kräver installation av SIMBL för att den ska fungera.

Jag är inte helt överlycklig över tanken på att installera ett tillägg för att ett annat tillägg ska fungera. Dessutom finns det tidigare rapporter om problem med att få SIMBL att fungera under vissa versioner av macOS.

Önskemål

Önskemålet om att få en möjlighet att visa favikonen direkt i en öppen Tab är en ständigt återkommande diskussion och det finns en lång lista på användare som framfört önskemålet direkt till Apple – vilket du också kan göra genom att fylla i det här formuläret.

Jag har svårt att hitta en vettig förklaring till varför funktionen plockades bort för några versioner av macOS sedan och saken hade enkelt kunnat lösas med en inställning. De som vill ha en favikon i raden av tabbar kan slå på funktionen.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This