Filmbranschen gör om samma misstag, igen

Filmbranschen gör om samma misstag, igen

ESPN lyfter ut sitt material och startar en egen streamad kanal 2018. Disney lyfter ut allt sitt material och startar en egen streamad kanal 2019. Filmbranschen förökar sig medelst celldelning och gör om samma misstag, igen.

Kommer ni ihåg när kabel-tv lanserades och det fanns lika många kabel-tv bolag som det fanns producenter? Material skulle vara exklusivt, material skulle sändas via utvalda leverantörer. I rymden fanns satelliter med mängder av nya tv-bolag och tv-kanaler.

Allt skickades mot oss konsumenter som hamnade i ett kaos av erbjudanden, abonnemang och obegripliga programpaket. Det senare håller branschen på med fortfarande.

Piratkopieringen

Sedan kom piratkopieringen som ett svar på ett alltför splittrat och inte minst dyrt utbud. Det dök upp nya torrentsajter på nätet och Sverige blev världskänt för The Pirate Bay.

Branschen mognade och Konsumentverket kunde inrikta sig på att ge råd istället för att jaga och fälla leverantörer som erbjöd programpaket som ständigt ändrades. HBO, Netflix, ViaPlay och  CMore landade i våra vardagsrum som streamingtjänster.

Ett visst lugn lade sig över branschen och piratkopieringen minskade därför att vi konsumenter faktiskt ville betala och vi insåg att det är enklare att betala och ha allt i en liten svart box bredvid tv:n.

Nytt kaos

Sedan kom kaoset tillbaka och nu ska alla bygga sina egna streamingtjänster med sitt eget exklusiva material. Disney, ESPN, Amazon och Apple är bara några av de senaste exemplen. Apple kan ursäkta sig med att deras tv-satsning än så länge är begränsad och den ingår i ditt Apple Music-abonnemang. Du får mer inom ramen för ett redan tecknat abonnemang.

Den fråga jag som konsument nu ställer mig är hur många streamingtjänster jag orkar med och har råd med?

Jag uppmanar ingen att piratkopiera men jag tror inte att det är en särskilt djärv gissning i att tro att piratkopieringen kommer att ta fart igen om ökningen av streamingtjänster fortsätter.

Utrymme

En annan frågeställning utifrån det är om det finns utrymme för alla dessa tjänster?

Kommer alla nya tjänster att Kinna hitta tillräckligt med kunder och överleva?

Sannolikt inte och vi lär få se samma utveckling som när det gäller alla dessa satellitkanaler som poppade upp likt svampar under några år. De såldes eller lades ned.

Många av de här kanalerna satsar stora pengar på några publikdragande namn. Amazon betalade fantasisummor för den brittiska trion bakom Top Gear, Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May. Sirius XM Radio betalde jättesummor för radioprataren Howard Stern och Netflix har öppnat plånboken och nyligen lockat tillbaka David Letterman från pensioneringen.

Räcker det?

Kalla mig cynisk men jag tror att det enda det leder till är att just dessa program kopieras och landar på torrentsajterna och då är cirkeln sluten igen och en hel bransch har skjutit sig i foten, igen.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This