Donald Trump är en alltmer isolerad president

Donald Trump är en alltmer isolerad president

Sex månader efter det att Donald Trump flyttat in i Vita Huset så kommer alltfler tecken på att Trump står inför en kongress som tar allt mindre hänsyn till den republikanske presidenten och ett republikanskt parti som inte uppfattar honom som partiets ledare.

Analysen är inte min utan det är Boston Globes politiske reporter Matt Viser som pratat med flera republikaner, politiska rådgivare och konsulter som nu börjar att tappa tålamodet med en president som tycks oförmögen att få igenom viktiga politiska förslag.

“Most Republicans wanted Trump to succeed, understood he was new to governing, and were willing to give him a chance to get his bearings,” said Trump critic Ana Navarro, a longtime Florida-based Republican consultant who has advised John McCain and Jeb Bush. “But more than six months have now gone by. I think there’s a significance to that number in people’s minds.”

“Six months and he keeps lying, he keeps attacking Republicans, he keeps incessantly tweeting crazy rants, he blames Congress, and doesn’t take ownership of his failures,” she added. “People are losing patience. Six months is not an insignificant amount of time for people to . . . put up with such dysfunction.”

Boston Globe

Ledare

Det finns en avgörande skillnad mellan Donald Trump och tidigare republikanska presidenter – Trump leder inte republikanerna och han ser sig inte som partiets främste och förste företrädare. Han bråkar med kongressen och beskyller den för att inte genomföra hans förslag och han skäller på senaten för att inte driva igenom hans lagförslag.

Grälsjuk så sitter han på Twitter istället för att bjuda in till samtal och skapa ett politiskt underlag för det han vill göra. Det senaste politiska fiaskot, misslyckandet att ersätta hela eller delar av Obamacare, var en av de viktigaste frågorna i Trumps hela kampanj. När förslaget fälldes i senaten så slog Donald Trump ut med händerna och konstaterade “jag hade rätt” och menade att han hela tiden sagt att sjukvårdssystemet först skulle få falla samman. Sedan skulle han komma ridande på sina vita springare och rädda folket.

Det var det Trump hade sagt hela tiden, enligt honom själv, och i det ligger ett illa dolt förakt för de folkvalda som han är beroende av att få igenom sina förslag. Det är bara Donald Trump, han, som kan få saker gjorda. Något som han konsekvent misslyckats med sedan han tillträdde och hans ursäkter är efterhandskonstruktioner. Under hela presidentvalskampanjen så lovade Trump att Obamacare skulle rivas upp och han skulle presentera en helt ny fantastisk sjukvårdslagstiftning.

Alla löften

Han skulle bygga en mur mot Mexico. Han skulle skydda USAs gränser, han skulle som sagt riva upp Obamacare och han skulle sänka skatterna.

Trumps misslyckanden börjar nu märkas även i det republikanska lägret.

A graver danger for the party may be signs that Trump’s base is shifting away from him. A Quinnipiac University poll released last week found that just 33 percent of voters approve of his job performance, the lowest rating he has had in that survey since being sworn into office, and 7 percentage points lower than it was a month earlier.

Among Republicans there was an 8-point drop in Trump’s approval rating from a month earlier, from 84 percent in late June to 76 percent in late July.

Boston Globe

Sjunker

Donald Trump har forfarande stort stöd hos de som valde honom men även i republikanska kretsar så sjunker hans förtroendesiffror. Han skyddas fortfarande av ämbetet och av en opposition som tycks vara oförmögen att slå tillbaka. Demokraterna är fortfarande ett splittrat parti som slickar såren efter Hillary Clintons bittra nederlag och som inte riktigt vet om de ska följa en mer moderat centerlinje eller lyssna på de mer radikala ideér som kommer från de unga och Bernie Sanders. Det demokratiska partiets problem märks tydlig i de extraval som har hållits. Republikanerna har vunnit samtliga.

I Vita Huset sitter en alltmer isolerad president som tillbringar kvällarna med att titta på Fox och twittra.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This