Consumer Reports drar tillbaka stöd för Microsoft Surface

Consumer Reports drar tillbaka stöd för Microsoft Surface

Den amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports drar tillbaka sitt stöd och sina rekommendationer för Microsoft Surface och hävdar att det är problem med runt 25 procent av alla sålda enheter.

Consumer Reports har en historia av kontroversiella rekommendationer och tillbakadragna rekommendationer. Den senaste, gällande Apples produkter, handlade om ett batteritest som Consumer Reports genomförde och som enligt organisationen visade att nya MacBook Pro hade betydligt sämre batteritider än de uppgivna. Consumer Reports drog därför tillbaka sin köprekommendation.

En lång andra tester, gjorda av andra, visade två saker:

. Consumer Reports sätt att testa batteritid kunde ifrågasättas
. Apples uppgivna batteritider var i underkant

Andra tester visade alltså att de uppgivna batteritiderna stämde eller att de var bättre än de uppgivna. Apple kontaktade Consumer Reports och analyserade organisationens tester och data. Det visade sig att det fanns en bugg i Safari som under vissa omständigheter kunde påverka batteritiden. Buggen fixades och Consumer Reports gav MacBook Pro sin välsignelse.  Allt var frid och fröjd om det nu inte vore för det faktum att du verkligen fick anstränga dig för att ramla över buggen. Det fanns eller finns skäl till att ifrågasätta organisationens tester för att tala klartext.

Surface

När det gäller Microsoft Surface så står Consumer Reports tester och undersökningar i stark kontrast till en lång rad mycket positiva omdömen och tester i media. Den platta datorn med sitt tillhörande tangentbord har hyllats för att uttrycka det milt. I recension efter recension så har Microsoft Surface sagts vara en mycket innovativ platt dator som är minst olika bra som Apples och Microsoft Surface har inte sällan visats upp som ett exempel på att andra än Apple kan uppfinna bra, smarta saker.

Själv har jag ingen uppfattning. Jag har aldrig testat en Microsoft Surface och kan inte tala utifrån egna erfarenheter men det ter sig en smula märkligt att en dator å ena sidan hyllas i recensioner och tester av olika medier och sedan visar sig ha så många problem som Consumer Reports hävdar.

“If you are very concerned about how long your products are going to last, it might be better for you to go with a brand that has a higher predicted reliability,” Jerry Beilinson, electronics editor at the consumer goods testing publication, said in an interview.

Reuters

Sist

Microsoft Surface kommer sist med absolut sämst testresultat i Consumer Reports genomgång som den här gången inte enbart bygger på tester utan på genomförda enkäter. För tydlighetens skull ska tilläggas att Consumer Reports siffror visar på problem under en tvåårs period. Jämför med Apples där 10% procent av enheterna kan drabbas av problem.

Consumer Reports uppger att informationen bygger på information från över 90 000 datorer.

Tillförlitlighet

Det jag reagerar över när det gäller siffrorna ovan, förutom det dåliga resultatet för Microsoft, är att Apple har en så markant bättre siffra än konkurrenterna. Ska vi tro på Consumer Reports, och den här gången finns det mycket som talar för det, så får du tillförlitlighet och stryktålighet när du köper en Apple-pryl. Det är faktiskt bara tre tillverkare som tar sig in under 20 procent vilket betyder att var femte enhet (datorer och surfplattor) kan få problem inom en tvåårs period. En delförklaring till konkurrenternas dåliga siffror är att de tillverkar och säljer budgetdatorer. Jag misstänker att resultatet hade sett något annorlunda ut om enbart dyrare, premiummodeller hade testats.

När det Microsoft Surface däremot så handlar det inte om det. Det handlar om en platt dator, som inte är billig, som hyllats av medierna, men som Consumer Report underkänner därför att den inte är tillförlitlig.

Microsoft har invändningar och delar inte konsumentorganisationens analys och slutsatser vilket inte är förvånande.

“Microsoft’s real-world return and support rates for past models differ significantly from Consumer Reports’ breakage predictability,” Microsoft said in an emailed statement. “We don’t believe these findings accurately reflect Surface owners’ true experiences or capture the performance and reliability improvements made with every Surface generation.”

CR

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This