Apple blåste nytt liv i iPad

Apple blåste nytt liv i iPad

Apple har bevisat att ryktet om iPads död var betydligt överdrivet. Genom att lansera en billigare modell och två Pro-modeller så har försäljningen stigit med 15 procent på helårsbasis.

Försäljningen av iPad har sakta men säkert sjunkit i de senaste kvartalsrapporterna från Apple. En delförklaring har varit att den första inledande försäljningen sedan lanseringen 2010 låg på onormalt höga nivåer. Vartefter marknaden mättades så sjönk försäljningen tillbaka till mer normala nivåer. Det är en utveckling som inte bara drabbade Apple utan den totala försäljningen av surfplattor har också backat tillbaka på senare år.

Nya modeller

I två steg så har Apple nu fått fart på marknaden igen. Första steget var lanseringen av iPad Pro 12.9-tums modellen och steg två var att lansera en ny iPad Pro 10.5-tum och sedan en billigare standardversion.

Det syns direkt i försäljningen. Jämfört med samma kvart i fjol så har Apple sålt 28 procent fler iPad – upp från 9.7 miljoner sålda enheter till 11.4 miljoner sålda enheter.

Det innebär också ett trendbrott när det gäller iPad som uppvisade sjunkande försäljning tio kvartalsrapporter i rad fram till mitten av förra året.

En titt på siffrorna för Apples marginaler skvallrar också om att det är den billigare modellen som sålt bäst. Marginalen för försäljningen av iPad har bara rört sig uppåt mycket lite vilket tyder på att det inte är iPad Pro som dragit igång försäljningen igen. Generellt så tros nämligen Apple att ha bättre marginaler på iPad Pro än standardmodellen.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This