W3 går vidare med omdiskuterat förslag

W3 går vidare med omdiskuterat förslag

W3, gruppen som fastställer standards för webben har beslutat att gå vidare med ett omdiskuterat förslag som rör DRM, Digital Rights Management.

Förslaget handlar om hur material som skyddas av upphovsrätt ska kunna skyddas i våra webbläsare och på nätet. Frågan handlar om hur musik och video ska kopieringsskyddas.

På ena sidan finns Apple, Google, Microsoft och Netflix och på den andra företrädare för ett fritt och öppet nät, EFF och the Free Software Foundation. Den första gruppen vill ha en standard för musik, video och ljud ska kunna distribueras utan att kopieras. Den andra gruppen anser att det får företagen sköta själva utan att nätet ska begränsas med en ny standard.

Standard

W3 har nu beslutat att driva förslaget vidare vilket betyder att den föreslagna standarden, Encrypted Media Extensions API kan komma att bli en del av det framtida nätet.

Försvaret för beslutet är att det kommer att komma kopieringsskydd, vare sig vi vill eller inte, och då är det bättre att det finns en standard för hur den typen av material ska kunna skyddas.

Beslutet har fått hård kritik.

The Free Software Foundation (FSF) and its campaign Defective by Design have opposed EME since its inception because it infringes on Web users’ control of their own computers, and weakens their security and privacy. A UN official, a group of human rights defenders, and a litany of noted security researchers and Internet scholars, have also objected to EME’s approval without additional protections for vulnerable activities and groups. EME is supported by Netflix, Google, Microsoft, and Apple, as well as the Motion Picture Association of America, all of whom made financial contributions to the W3C. 1

Free Software Foundation

Electronical Frontier Foundation, EFF anser att beslutet är oförsvarligt.

The World Wide Web Consortium has just signaled its intention to deliberately create legal jeopardy for security researchers who reveal defects in its members’ products, unless the security researchers get the approval of its members prior to revealing the embarrassing mistakes those members have made in creating their products. It’s a move that will put literally billions of people at risk as researchers are chilled from investigating and publishing on browsers that follow W3C standards.

It is indefensible.

EFF

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This