Trumps hot mot Robert Mueller kan bli hans sista politiska misstag

Trumps hot mot Robert Mueller kan bli hans sista politiska misstag

Donald Trump antyder att han kan komma att avskeda Robert Mueller, specialåklagare i utredningen av Trump-administrationens ryska kontakter. Det kan i så fall bli Trumps sista politiska misstag.

Donald Trump varnar Robert Mueller att om han riktar alltför stort intresse mot Trumps affärer och bolag så kommer presidenten att stoppa honom. Hans affärer är hans privatsak anser Donald Trump.

Asked if Mr. Mueller’s investigation would cross a red line if it expanded to look at his family’s finances beyond any relationship to Russia, Mr. Trump said, “I would say yes.” He would not say what he would do about it. “I think that’s a violation. Look, this is about Russia.

New York Times

Med mycket stor sannolikhet så har den före detta FBI-chefen en helt annan åsikt. Pengar och affärer är nämligen utmärkta spår att följa i praktiskt taget alla brotts-utredningar och och inte minst om det handlar om olagliga kontakter med Ryssland. Trumps affärer med Ryssland är ju något som antas vara ett av huvudskälen till att han till skillnad från sin företrädare inte vill lämna ut sina deklarationer.

Följ pengarna

Rådet att följa pengarna kommer från flera auktoriteter när det handlar om att bedöma Rysslands handlade och strategi i sina kontakter med Donald Trump.

“To understand the roots of the collusion, set aside Putin and follow the money.”

Seva Gunitsky är professor vid universitetet i Toronto. Han har länge studerat och följt Trumps ryska affärer.

I think it’s justifiable for you to say that it seems impossibly convoluted, but I would say it’s still much simpler than this idea that there’s a global conspiracy designed to bring down democracy. I’m not saying the political dimension is unimportant — surely it is. But if we’re talking about the roots of the collusion, we have to look at where Trump’s links with Russia begin. And it begins with money. [These roots] don’t start with the election; they start with money, and namely Russian oligarch money.

Vox

Mueller

Robert Mueller är utbildad advokat, officer inom marinkåren under Vietnamkriget, statsåklagare och var chef för FBI i 12 år. Mueller vet mycket väl både som advokat, åklagare och FBI-chef hur en utredning ska bedrivas och hur viktigt det är att kartlägga alla eventuella affärskontakter för att skaffa sig en bild av eventuella lagöverträdelser.

Det är inte hur enkelt som helst att avsätta en tillsatt specialåklagare och det var precis det Richard Nixon gjorde vilket var början till slutet för hans tid som president. Ger sig nu Donald Trump på Robert Mueller så är det en attack som kan kasta USA in i en djup konstitutionell kris. Skulle Trump lyckas att avsätta Mueller så kan det resultera i en skitstorm med orkanstyrka för att uttrycka det enkelt. Då kommer det att bli svårt för Trump att uppbåda politiskt stöd från det gena partiet bortsett från den yttersta högerkanten och Tea Party-rörelsens representanter. Mer moderata republikanska politiker kommer att få det mycket svårt att ställa sig bakom en president som ger alla tänkbara intryck på att han verkligen har något att dölja.

Taktik

Garry Kasparov, före detta världsmästare i schack, numera rysk politiker och en stenhård kritiker av Putin har skrivit en initierad och knivskarp analys av Putins och strategier.

After many months of denials, lies and distractions in an effort to dismiss the mounting evidence that the Trump campaign knowingly worked with Russia to win the 2016 presidential election, the Trump train is approaching the final station. What else is left after it was revealed last week that Donald Trump Jr. eagerly took a meeting on June 9, 2016, to receive supposedly damaging material about Hillary Clinton from the Russian government?

NY Daily News

Kasparovs strategiska kunskaper skulle bara en fullständig idiot ifrågasätta och han är som sagt uppvuxen i det ryska systemet. Kasparov rankades om nummer ett i schackvärlden från 1986 till 2005 då han drog sig tillbaka.

As for running the country like one of his businesses, we have been reminded vividly that Trump filed for six bankruptcies. His undeniable commercial success was a TV show in which he played a businessman, exploiting his brand name and his ability to sound tough while following a script. Now that he’s the President of the United States, Trump is unwilling or unable to follow a script, leaving the world trembling anxiously each morning for his arrival on Twitter.

Attackerar alla

Ända sedan Trump-administrationens ryska kontakter började att avslöjas så har Donald Trump attackerat alla som är inblandade i utredningen och som inte enkelt kan sägas stå på Trumps sida. Minsta antydan till kritik eller ens objektiva frågor föranleder nya attacker, inte sällan på kvällstid då presidenten sitter och tittar på tv och twittrar.

Sedan tycks det höra till dramaturgin att det snart inte går en enda dag utan nya avslöjanden.

Russia’s ambassador to Washington was overheard by U.S. spy agencies telling his bosses that he had discussed campaign-related matters, including issues important to Moscow, with Jeff Sessions during the 2016 presidential race, the Washington Post reported on Friday, citing current and former U.S. officials.

Reuters

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This