Trump skaffade sig mäktiga fiender inom medierna

Trump skaffade sig mäktiga fiender inom medierna

Redan under sin presidentvalskampanj så skaffade sig Donald Trump mäktiga fiender inom medierna. Han gjorde upprepade, grova attacker på närvarande journalister, från talarstolen, och han bannlyste CNN, New York Times och Washington Post från kampanjen.

Jag har sagt det förr och kan säga det igen – det här är ett krig som Donald Trump inte kan vinna och inte kommer att vinna av den enkla orsaken att han har fel. Det är också alltmer uppenbart att Donald Trump har massor att dölja, inte minst ryska kontakter.

Avsatt

Washington Post är inte vilken tidning som helst. Det är en tidning vars reportrar har avsatt presidenter förr och tidningen har en lång tradition av grävande journalistisk arbete. Det är också en tidning med i sammanhanget mycket stora resurser. Det var Washington Posts artiklar som ledde fram till Richard Nixons fall och de avgörande och mest graverande artiklarna om Watergate-skandalen publicerades av Bob Woodward och Carl Bernstein, Washington Post.

Även New York Times bidrog till Nixons avgång genom eget grävande journalistiskt arbete och det är också en tidning som har stora resurser, inte bara i form av duktiga journalister utan också ett mycket stort kontaktnät, djupt in i Washington.

Nybörjare

I sammanhanget är det lätt att glömma bort att det är Trump-administrationen som är nybörjare och nykomlingar i Washington. New York Times har funnits där mycket länge och det är Washington Posts hemmaplan. Tidningarna har kontakter, överallt, Trump har det inte.

Donald Trump har gjort det till regel att vifta undan alla mediarapporter som “Fake News” och det är en taktik som fungerar i de egna leden men det är en strategi som är dömd att misslyckas om du faktiskt har saker att dölja. Vartefter medierna nu gräver fram möte efter möte så ökar mängden frågor och de späs på av Donald Trumps eget twittrande och agerande.

Cybersäkerhetsgrupp

Efter mötet med Putin under G20-mötet så har Donald Trump presenterat ideér om en slags cybersäkerhetsgrupp i samarbete med Ryssland. Planer som mötts av skepsis och kritik även av det egna partiet, republikanerna. Trump har sedan dess backat från sina egna uttalanden vilket bara förstärker bilden av en president som talar först och som tänker sedan.

Det är snart bara Donald Trump själv som ihärdigt förnekat rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. Alla de amerikanska underrättelseorganisationerna har bekräftat att Ryssland begick attacker och intrång under valet men Trump fortsätter att förneka uppgifterna.

Under mötet med Putin så uppges att Donald Trump upprepar gånger ska ha frågar Putin om attackerna och intrången och det är en märklig indirekt bekräftelse av de uppgifter som den amerikanska presidenten så ihärdigt har förnekat i månader.

Varför ställa en statschef mot väggen över uppgifter som du över lång tid har förnekat?

Avlyssningen

Den påstådda avlyssningen kan nu också ha fått sin förklaring. Mötet med Natalia Veselnitskaya, den ryska advokaten, kan knappast ha missats av FBI och CIA. Natalia Veselnitskayas lista på klienter involverar statligt ägda bolag, högt uppsatta chefer och politiker. New York Times har också fått bekräftat via sina källor att hon varit av intresse för FBI.

Mötet ägde rum i Trump Tower och om en känd, rysk advokat, träffar företrädare för Donald Trumps innersta krets så lär det intressera de amerikanska underrättelseorganisationerna.

Olika versioner

Noterbart i sammanhanget är också att enligt Natalia Veselnitskaya själv så lämnade Paul J. Manafort och Jared Kushner mötet efter runt tio minuter.

Ms. Veselnitskaya said in a statement on Saturday that “nothing at all about the presidential campaign” was discussed at the Trump Tower meeting. She recalled that after about 10 minutes, either Mr. Kushner or Mr. Manafort left the room.

She said she had “never acted on behalf of the Russian government” and “never discussed any of these matters with any representative of the Russian government.”

New York Times

Donald Trump jr uppger först att mötet handlade om adoptionsregler, överbevisas och medger till slut att det handlade om information om Hillary Clinton. I det läget förnekar Natalia Veselnitskaya att mötet skulle ha handlat om Hillary Clinton.

En god grundregel för om du ska ljuga är att samordna lögnerna med andra så att alla inblandade i all fall presenterar samma versioner.

Lögnen blir annars lite för uppenbar.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This