Trump jrs transparens kan fälla honom

Trump jrs transparens kan fälla honom

Under gårdagskvällen publicerade Donald Trump jr brevet från den brittiska publicisten och hela mail-konversationen. En transparens som applåderas av hans far vilket gör att åtminstone två personer inte riktigt förstår den knipa de försätter sig i.

Enligt amerikansk lag är det strikt förbjudet för utländska medborgare att blanda sig i amerikanska val. Både den amerikan som tar emot information och den utlänning som lämnar över den kan begå ett allvarligt brott.

Därmed inte sagt att Donald Trump jr har begått ett brott.

Styrker

Mailen styrker New York Times avslöjanden på alla viktiga punkter och de styrker också att Donald Trump jrs första version inte var sanningsenlig. Trump jr påstod inledningsvis att han inte visste vad mötet skulle handla om skadlig information om Hillary Clinton utan att han hade fått information att det skulle handla om ryska adoptionsregler. Mailet visar mycket tydligt att Donald Trump jr mycket väl visste vem han skulle möta, vad mötet skulle handla om och också att den högsta ryska ledningen ville se fadern vald till president. Det framgick också att den information som skulle lämnas över kom från ledningen i Kreml.

De flesta inser att någonstans här så har Donald Trump jr, svärsonen Jared Kusher och den dåvarande kampanjledaren Paul Manafort närmat sig den gräns, juridiskt, som du inte ska kliva över. Lägger vi en moralisk och etisk gräns så tycker nog de flesta att det är i högsta grad olämpligt att ta emot information från Kreml om sina politiska motståndare, i allra högsta grad om du är amerikan. De flesta utom far och som Trump förstår att detta är ett möte som de snabbt och artigt skulle ha avböjt från att medverka vid (sonen var med på mötet, inte president Trump).

Ord

Inom juridik så är ord viktiga, för att inte säga mycket viktiga. Det är viktiga därför att de kan bevisa en intention, en vilja och en avsikt. Det Donald Trump jr och pappa Trump inte inser är att det finns mycket besvärande ordval i den konversation som Trump jr lagt ut för alla och envar att läsa.

The Crown prosecutor of Russia met with his father [Russian businessman] Aras [Agalarov] this morning and in their meeting offered to provide the Trump campaign with official documents and information that would incriminate Hillary and her dealings with Russia and would be very useful to your father. This is obviously very high level and sensitive information but is part of Russia and its government’s support for Mr. Trump – helped along by Aras and Emin.

Orden ovan är den brittiska publicisten Rob Goldstones. Där står, i klartext, att den ryska ledningen vill stödja Trumps kampanj och Putin vill se Donald Trump vald till president. Den information som ska lämnas över kommer från den högsta ryska politiska ledningen.

Donald Trump jr svarar

“Seems we have some time and if it’s what you say I love it especially later in the summer”

Juridiskt så kan det nu anse styrkt att informationen kommer direkt från Kreml, att det var det mötet skulle handla om och att Donald Trump jr uttryckte sin glädje och iver över att få sådan information.

Jag har inte tillräckliga kunskaper i amerikansk lag för att påstå att detta är ett brott men det kan mycket väl tolkas som en intention och en önskan om att få rysk information. Ord är som sagt mycket viktiga i sammanhanget.

Ryska ledningen

Lägg nu till att Rob Goldstone klart och tydligt beskriver Natalia Veselnitskaya som en av de ryska ledningens advokater i sina mail till Donald Trump jr så finns det ingen som helst tvekan om vem hon var och att Trump jr visste om det.

Mailen bevisar tre saker:

. Donald Trump jr ljög om vad han visste om mötet, vad det skulle handla när han uttalade sig i söndags
. Det finns fog för misstankarna om möten mellan företrädare för Trump-administrationen och Ryssland. Något som ihärdigt förnekats.
. Företrädare för Trumpadministrationen hade möten i Trump Tower med ryska kontakter som kan kopplas till den högsta politiska ledningen i Kreml

Länkar

Reuters: Trump Jr.’s Russia emails could trigger probe under election law

National review: There Is Now Evidence that Senior Trump Officials Attempted to Collude With Russia

Washington Post: Donald Trump Jr.’s Russia meeting may have been legal. But that’s a low bar.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This