Tillbaka till MacBook Pro - del 5

Tillbaka till MacBook Pro – del 5

Okej, dags att summera och sätta ett betyg på Apples nya MacBook Pro. Detta avslutar artikelserien om mitt steg från iPad Pro tillbaka till MacBook Pro.

Till att börja med så har jag valt ett, för mig, nytt sätt att skaffa mig en ny dator. Jag har valt att hyra den på 24 månader, eller rättare sagt inte jag, utan mitt företag. Fram till nu så har jag alltid köpt tekniska prylar kontakt, betalat direkt men över tid så har jag insett att det blir en duktig utgift var annat, vart tredje år  på ett ungefär. Jag använder sällan min dator mer än 2 år, bärbar, mina iMac under åren har överlevt 3-4 år med en uppdatering där emellan.

Min iPhone byter jag varje år.

All Inclusive

Så jag gör numera som jag gör med min bil – jag betalar en fast summa varje månad som inkluderar försäkring, service och i princip alla kostnader utom drivmedel. I priset, månadspriset, ingår Apple Care och en extra försäkring mot stöld och annan skada med sänkt självrisk. om 24 månader så lämnar jag tillbaka min MacBook Pro och plockar ut en ny.

Visst, det blir en högre kostnad än kontantpris och pengar rakt över disk men jag blir då sittande med en gammal dator och jag måste ändå räkna med försäkringar. Så jag min nya MacBook Pro hyrs med som som MacSupport och mStore kallar mSmart. För övrigt samma lösning som jag har för min iPhone med den skillnaden att telefonen byter jag var 12:e månad.

För tydlighetens skull – jag inte fått en spänn för att skriva raderna ovan och jag har inte ens pratat med macSupport/mStore om att jag tänkte skriva om dem. Det finns alltså inget avtal och inte en krona har bytt händer. Jag har inte fått eller begärt en krona i rabatt på datorn heller för övrigt.

Datorn

Så, från finansieringen över till själva datorn. Jag valde alltså en MacBook Pro, 13-tum, stoppade i extra RAM till max 16 GB RAM. SSD-disk på 256 GB fick duga och det är min nya bärbara dator.

Naturligtvis modellen i Space Gray. Något annat kan icke komma på tal om den inte hade funnits i Rose Gold men dessvärre, det gör den inte.

Nya MacBook Pro har Intels nya Kaby Lake-processor under skalet och det ger 13-20 procent mer prestanda än föregångaren, som bara är 7-8 månader gammal. Nu ska tilläggas att benchmark-tester är matematiska beräkningar och tester och de säger inte riktigt allt om en pryls prestanda.

Hur som helst – nya MacBook Pro är snabb och jag testkört den med Final Cut X, Photoshop och gjort en del tunga jobb. Den är inte lika snabb som min iMac 5K, inte riktigt men nästan.

Skärm

Den här en fantastiskt skarp och tydligt skärm.

 • 13,3-tums (diagonalt) led-bakbelyst skärm med ips-teknik, 2560 × 1600 pixlars upplösning med 227 pixlar/tum och stöd för miljontals färger
 • Stöder följande skalade upplösningar:
  1. 1680 × 1050
  2. 1440 × 900
  3. 1024 × 640
 • Ljusstyrka på 500 cd/m2
 • Stort färgomfång (P3)

Ljud

 • Stereo­högtalare med stort
  dynamiskt omfång
 • Tre mikrofoner
 • 3,5 mm hörlursuttag

Batteritid

 • Upp till 10 timmars trådlös surf
 • Upp till 10 timmars uppspelning av iTunes-filmer
 • Upp till 30 dagars standby-tid
 • Inbyggt 49,2 Wh litiumpolymer­batteri
 • 61 W USB-C-strömadapter

Nya MacBook Pro har mycket bra batteritid. De uppgivna 10 timmarna är i underkant, som vanligt när Apple anger batteritider. Den väger mindre än en iPad Pro med Logitech Create tangentbord.

Baksidan är att den har fyra USB-C-portar, ett hörlursuttag och alltså inget USB-uttag och det betyder att du inte kan ansluta din iPhone eller iPad. Jag har som redan förklarats löst det med en liten hub som har minneskortläsare, HDMI, USB och USB-C.

Priset

Är då MacBook Pro 13-tum värd sina pengar?

Det är nu vi kommer till den avgörande frågan. Vad är du beredd att betala för en bärbar dator med mycket bra batteritid, marknadens bästa tangentbord och en distinkt och tydlig styrplatta?

Vad tycker du det är värt att hålla en dator som andas kvalitet i dina händer och jobba på den, med den?

Nya MacBook Pro andas kvalitet men jag kommer ändå att dra av en bensinpump. Nya MacBook Pros pris ligger i den övre smärtgränsen och jag förstår att Apple vill försvara sina marginaler men jag som kund tar mig friheten att tycka att det borde vara rimligt att kapa bort 2-3 tusen kronor på priset.

Betyg

Produkt: MacBook Pro, 13-tum, 16 Gb RAM, 256 GB SSD
Tillverkare: Apple
Pris: 20 303 kronor
Betyg:

Andra delar

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4