Tillbaka till MacBook Pro - del 3

Tillbaka till MacBook Pro – del 3

Apples nya MacBook Pro är inte en bättre dator än många andra på grund av stora avgörande skillnader. Apples MacBook Pro är en bättre dator på grund av de små detaljerna som sammantaget gör stor skillnad.

Det gör att det till slut handlar om en känsla, ett intryck som inte alltid är lätt att klä ord.

Tangenterna är större. Gör det verkligen så stort skillnad?

Ja, du skriver mindre fel.

Tangenterna går rakt ned. Gör det verkligen så stor skillnad?

Ja, det gör att hela känslan av tangentbordet och när du skriver känns mer gedigen, distinkt och exakt.

Styrplattan är större. Gör det verkligen så stor skillnad?

Ja, du kan vila händerna i ytterkanterna av datorn på ett mer avslappnat sätt.

Hela datorn känns gedigen och rejäl. Spelar det någon roll?

Kanske inte men håller du den i ena kanten så är den tum, den viker inte, böjer sig inte och du hör inte minsta “gnekande” eller gnisslande.

Det är fullt möjligt att allt detta bara är ett försvar för att motivera ett pris som ligger högre än konkurrenterna, inte mycket högre men högre.

Kvalitet

Det jag försöker förklara är att MacBook Pro andas gedigen kvalitet sedan är det upp till dig att sätta priset på det.

Jag valde som redan sagts 13-tums modellen efter en stunds funderande. Jag reser en del och har över tid lärt mig att vikt och storlek inte är ointressant. Den större modellen väger mer, tar mer plats och jag skulle ersätta min iPad Pro 12.9-tum så den mindre MacBook Pro-modellen kändes logisk.

Jag valde också mer RAM-minne, max 16 GB, även om jag säkerligen hade klarat mig med 8 GB som sitter i standardmodellen men nu är detta en dator som jag bestämt mig för att ha i minst två år och så kändes det rätt ha mer arbetsminne. SSD-disken är på 256 GB och med iCloud och vårt eget moln så räcker det. Jag känner nämligen mig själv – ju mer hårddiskutrymme jag har, desto mer gör jag av med. Jag slutar att planera och tänka därför att jag inte måste och det fyller datorn med sådant jag inte använder men inte heller måste kasta.

Hårdvaran

Jag kompromissade något vad gäller grafikkortet. Den större modellen har ett kraftfullare grafikkort och när jag redigerar tyngre, större grafikfiler så skulle det kunna komma väl till pass men samtidigt så kan jag dela upp en design i delar och kraftigt få ned storleken. Videoredigering är ingenting jag planerar att jobba med på en 13-tums skärm, inte med en iMac på jobbet så det var inget krav.

Jag tänker inte ge mig i benchmark-tester och liknande för att bevisa att MacBook Pro är en ruggigt snabb bärbar dator – det är den. Benchmark-tester är siffror och de visar inte på en dators potential. Det gör däremot utlevelsen av den och vad du kan göra med den.

MacBook Pro har en skärm med kristallklar visning, distinkt visning av text och en mustig briljans när det handlar om färgerna. Skärpan är tydlig, vass och distinkt. Skärmen är lätt att bli förälskad i för att uttrycka det enkelt. Ljudet från högtalarna har ett överraskande omfång och kopplar jag in mina Bang & Olufsen hörlurar så får jag ut ett ljud som jag är mer än nöjd med.

MacBook Pro ser bra ut, känns bra och låter bra.

Touch Bar

Touch Bar då, frågar du dig kanske? Det var ju det som var det nya med de nya modellerna av MacBook Pro.

Det är smidigt att kunna lägga dit ett finger istället för lösenord, visst. Det är fiffigt att komma åt emojis när jag skriver, visst, men jag har ännu inte hittat den där nödvändigheten som ibland kommer smygande med Apples prylar. Den där naturliga känslan som kommer smygande och som leder till att du använder lösningar och funktioner och sedan tror att de alltid har funnits där. Där är jag inte med Touch Bar ännu men jag har å andra sidan inte utforskat funktionen särskilt mycket heller.

Den finns där, jag använder den då och då men jag skulle överleva utan den är väl en sanningsenlig sammanfattning.

Betyg då?

Det kommer men inte riktigt ännu. Jag vill använda datorn ett tag till, utforska den lite till och alla som följ den här bloggen vet att jag aldrig sätter betyg efter en kort tids användande. Betyget kommer i del 5. Nästa del handlar om skillnaderna mellan iPad Pro och MacBook Pro.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This