Ted Cruz utmanas i sin egn hemstat

Ted Cruz utmanas i sin egn hemstat

Ted Cruz var en av Donald Trumps utmanare till positionen som det republikanska partiets kandidat till presidentposten. Han har länge varit en av de mer högljudda republikanerna ute på högerkanten. Nu utmanas han av demokraten Beto O’Rourke i sin hemstat, Texas.

Nu är utmaningen i sig inte förvånande. Det är mellanårsval 2018 och då ställs demokrater, obundna och republikaner mot varandra om platserna i Senaten och Kongressen. Det ovanliga i sammanhanget är med vilka medel som Beto O’Rourke utmanar Ted Cruze.

Amerikanska val handlar om pengar och för att enskilda inte ska få ett direkt inflytande över kandidater så har ett system med det som kallas Political action committee, PAC, skapats. En PAC kan liknas vid insamlingstiftelser som backar upp en kandidat och som satsar pengar. Det kan vara i form av annonser och annat stöd under en kampanj och de kan bildas av företag, fackföreningar, individer och andra.

Bidrag

Beto O’Rourke utmanar nu Ted Cruz med insamlade bidrag, pengar från enskilda på det sätt som Bernie Sanders såg till att driva sin kampanj. Utan stöd från stora bolag, inflytelserika personer, direktörer och lobbyister samlade Sanders in pengar från privatpersoner.

Beto O’Rourke meddelar nu att han samlat in kampanjpengar på samma sätt. Det handlar om en bit över 45 000 bidrag och över 80 procent av de insamlade medlen, 2.1 miljoner dollar, kommer från privatpersoner.

De pengarna räcker en bit för en kampanj och det är också intressant att notera att Ted Cruz meddelat att han samlat in 1.6 miljoner dollar under samma period (ett kvartal). Cruz har dock fördelen av att ha runt 5 miljoner dollar i sin återvalskassa.

Gräsrötterna

Insamlingen är en larmklocka för republikanerna därför att den kan betyda att även Beto O’Rourke lyckas få fart på gräsrötterna och kanske även får iväg de yngre, The Millenials, till valurnorna. Det var de som gav Bernie Sanders sitt helhjärtade stöd och som protesterade högljutt när Hillary Clinton nominerades. Kom ihåg att bara strax över hälften av de röstberättigade i USA gick och röstade i valet mellan Donald Trump och Hillary Clinton vilket gör att det parti som kan locka fler och nya väljare mycket kan vinna val.

Kampanjpengar som samlats in utan löften och eftergifter till rika donatorer kan visa sig vara ett skarpt vapen och där leder alltså Beto O’Rourke förnärvarande.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This