Så skyddar du dig i öppna nät

Så skyddar du dig i öppna nät

Du vilar ut på ett hotell och kopplar upp dig på deras nät. Nu kan du dela din trafik med alla på hotellet om det vill sig illa. Du hittar ett fritt öppet nät i stadskärnan, loggar in och är nöjd över att ha en bra, snabb uppkoppling som är gratis. Du riskerar nu att dela din trafik med hundratals, kanske tusentals andra. Så här skyddar du dig.

Baksidan med öppna nät är att du inte vet vem eller vilka du delar nätet med och du vet inte heller om någon avlyssnar dig ich samlar in din trafik. Låt mig också understryka att det inte krävs sofistikerad utrustning eller några spionprylar för att göra det. Tekniken är tämligen enkel och i ett öppet nät utan kryptering så är det en enkel operation.

VPN

Själva använder jag aldrig öppna nät med mindre än att först dra igång en VPN-uppkoppling. VPN, Virtual Private Network, innebär att all trafik, utgående., skyddas och krypteras och allt som krävs är en enkel app eller ett enkelt program. Själv använder jag SaferVPN eller Opera. SaferVPN kostar en liten slant medan Opera är helt gratis. Jag använder Opera i min iPhone och i min iPad och allt som krävs är ett klick och aktivera VPN.

Detsamma gäller SaferVPN där jag köper ett abonnemang då jag är på resa. Jag betalar för en månad och sedan använder jag SaferVPN i min dator och i alla mina enheter – hela tiden.

Hemma

När jag är hemma så flyttar jag mig i princip enbart mellan två olika nät – kontoret och mitt nät hemma, Båda betraktar jag som säkra och utanför de näten använder jag gratistjänsten Opera, hela tiden.

Opera

SaferVPN

Rör jag på mig mycket så slår jag på Opera eller SaferVPN och har de påslagna och aktiverade hela tiden, så att jag inte glömmer att aktivera dem. I princip så slår jag inte av dem förrän jag är hemma igen. Det är mitt råd till dig också.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This