Så väljer du rätt webbläsare

Så väljer du rätt webbläsare

Safari, Opera, Firefox eller Google Crome, vilken ska du välja?
Det är ett val som handlar mycket om personliga preferenser men det finns en del detaljer som du kanske inte tänker på och som kan avgöra ditt val.

Jag har testat webbläsarna nedan med två testtjänster, JetStream och Octane. Testerna är gjorda med de senaste versionerna, utan plugins. Testdatorn är en MacBook Pro, 13 med 16 GB RAM-minne. Ju högre siffra i testerna nedan, desto snabbare webbläsare.

Firefox

Firefox var ett tag det självklara valet om du inte valde Safari. På senare år så är det mitt intryck att Firefox har hamnat lite efter och att webbläsaren haft återkommande minnesproblem. Valet en gång i tiden med ett brev utbud av plugins har också lett till buggar och säkerhetsproblem. Nu är Firefox på väg bort ur det som kallats plugin-helvetet och har bytt strategi.

Det är fortfarande ett bra webbläsare med ett bra utbud av plugins som fungerar och som gör att du kan bygga ut webbläsaren men det gäller att välja få och välja klokt.

Google Chrome

Bra, snabb och utvecklardriven webbläsare som uppdateras frekvent. Jag har två saker mot Chrome:

. batteritid
. kartläggning

Båda gör att jag valt bort Google Chrome. När det handlar om batteritid så handlar det om flera timmars kortare batteritid och när det gäller kartläggningen så är det du som är produkten hos Google. Sedan har jag också närt en misstanke om att webbläsaren inte är så snabb som många hävdar. Min egen test bekräftar det.

Opera

Outsidern i sammanhanget är Opera. En lite annorlunda webbläsare med sin egen webmotor och en del lite egna lösningar. Jag var tidigare en inbiten Opera-användare men jag släppte den webbläsaren i samband med övergången till Mac och macOS. Opera har marknadsfört sig med att vara en snabb webbläsare men testen var att så är det inte.

Safari

Safari är Apples webbläsare, ett program som alldeles för ofta beskylls för att vara långsammare än konkurrenterna – vilket rent faktamässigt inte stöds av vare sig Jetstream eller Octane. Den snabbaste webbläsaren d kan använda i en Mac är Safari och det spelar ingen roll om du använder den nya versionen eller den gällande, stabila versionen – båda versionerna av Safari slår konkurrenterna.

Testet ovan är för nya Safari, den version av webbläsaren som du kommer att hitta i macOS High Sierra. Testet nedan är för den nuvarande versionen.

Topplistan

 

  1. Safari, preview

  2. Safari

  3. Firefox

  4. Google Chrome

  5. Opera

 

Så där har du resultatet för det program som du kanske använder mest i din Mac.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This