Så väljer du rätt Mac

Så väljer du rätt Mac

Dags att köpa en ny Mac, byta ut den gamla? Macken lotsar dig fram till rätt Mac.

Apple erbjuder idag bärbara modeller från strax över 10 000 kronor upptill en bit över 30 000 kronor om vi håller oss inom vettiga gränser. Du kan också välja mellan stationära modeller, iMac och Mac mini med priser från strax över 6 000 kronor till upp över 30 000 kronor. Valet är inte helt enkelt och det är nästan omöjligt att få med alla detaljer och alla övervägande som ett köp kan innehålla. Det landar lätt i ett “å ena sidan och å andra sidan” resonemang men det är ju så det är.

Det handlar om att får mest för pengarna och flest krav tillgodosedda och då är det dina krav och ingen annans som gäller.

Begagnad

Marknaden för begagnade Mac-dator har ökat och ökat snabbt. Det finns idag företag som säljer återtagna skoldatorer, datorn som varit uthyrda och som säljs av finansbolag. De säljs med garanti och de är genomgångna och kollade. Tänk dock på att även om Apples datorer har en längre livslängd än motsvarande Windows-datorer så kan du inte räkna med mjukvaru-uppdateringar efter en fem, sex år. Köp inte en begagnad dator som är äldre än fyra år är mitt råd.

Mac mini

Mac mini är en alldeles utmärkt dator, eller hade kunnat vara det om den hade uppdaterats. Senaste uppdateringen kom för över 1000 dagar sedan vilket betyder att du köper gammal hårdvara till att relativt högt pris.

Det är svårt att veta vilka planer Apple har med Mac mini. Phil Schiller har deklarerat att datorn har en given plats i Apples sortiment. Samtidigt så talar den långsamma uppdateringstakten för något annat.

Kan du köpa en billig begagnad Mac mini av nyare modell så är det ett bra val men jag rekommenderar inte att köpa en ny.

MacBook

MacBook 12-tum är en tunn, lätt, dator med en retinaskärm. Datorn har anständig prestanda, fullgod batteritid och den är ett bra val för dig som reser, som pluggar och som rör på dig mycket. Du har få anslutningar så räkna inte med att helt enkelt kunna ansluta externa hårdisk och en massa tillbehör. Datorn är gjord för den som är mobil. Priset ligger på över 15 000 kronor och tänk på att planera framåt. Se framför allt till att stoppa i så mycket RAM-minne som du har råd med. Du kan inte uppdatera i efterhand nämligen.

MacBook Air

Något gammal hårdvara, ingen retinaskärm men fortfarande en bra dator. Däremot så skulle jag nog leta efter en begagnad MacBook Air innan jag bestämde mig för en ny dator. En ny MacBook Air innebär at du köper gammal hårdvara till nypris.

MacBook Pro

Nya MacBook Pro finns med och utan Touch bar, Apples tryckkänsliga funktionsrad. Handlar det om pengar (det gör det väl alltid) så säger mig mina erfarenheter att du klarar dig utan Touch Bar.

Ska du sälja den i framtiden däremot så lär du få mer betalt med Touch Bar, än utan.

Sedan kommer valet av 13- eller 15-tums skärm och det valet avgörs av vad du ska använda din dator till och om du har tillgång till en extern bildskärm eller inte.

Det är också en fråga om vikt men inte om batteritid. Den lilla 13-tums modellen har samma batteritid som den stora 15-tummaren.

iMac

Över till Apples arbetshäst, iMac. Den finns i en stor, 27-tums modell och i den mindre 21-tums modellen. Har du råd så rekommenderar jag 27-tums modellen och stoppa in så mycket uppdaterad hårdvara som du har råd med.

iMac 27 är en mycket kraftfull dator och det är en dator för fotografen, videofilmen, designern och den som har behov av rå datorkraft. Det är också en dator för dig som skriver massor och som inte vill lägga ut pengar på en extern bildskärm, tangentbord, mus och styrplatta utan som vill ha allt i ett paket.

iMac är ingen billig dator, den startar från runt 13 000 kronor, men räkna med att den kommer att ha en teknisk livstid på en bit över över sex år vilket är runt det dubbla för motsvarande Windows-dator. Du får även en 5K skärm med en upplösning och en skärpa som är svårslagen om du väljer den större modellen.

iPad

Jag har tagit med iPad som ett alternativ därför att med ett externt tangentbord så kan en iPad fungera som ett alldeles utmärkt alternativ för dig som kommunicerar, skriver och som inte behöver en massa prestanda. Det är en platt dator som kan fylla alla funktioner som du hittar i en bärbar dator med en och annan kompromiss och med ett lite annorlunda sätt att jobba. Det är dessutom ett prisvärt alternativ om du väljer nya iPad, inte Pro-modellerna.

Dags att välja

Okej, dags att välja och för att göra det lite lättare så har jag plockat ut olika paket för olika typer av användare.

Studenten och resanden

Här handlar det om anteckningar, skrivande, surfande och kommunikation. Kravet är en mycket lätt dator med god batteritid.

Jag hade valt en iPad med ett externt tangentbord. Den minsta modellen av iPad kostar 4035 kronor men jag hade tagit ett kliv upp och valt 128 GBs modellen som kostar 5235 kronor. Med SIM-kort kostar samma iPad 6736 kronor. Ett alternativ för dig som vill ha tillgång till en uppkoppling utan att behöva att gå via din iPhone.

Budget

iPad, 128 GB
Externt tangentbord

SA: ca 6 500 kronor

Påkostad

Macbook, 12-tum, 8 Gb/256 GB

SA: 15 569 kronor

Semi-proffset

Nu tar vi ett kliv uppåt på skalan och kravet är en dator med mer prestanda, vi ska köra lite bildredigeringsprogram (tyngre), vi ska köra lite desktop publishing och videoredigering.

Budget

MacBook Pro, 13-tum, utan Touch Bar
16 GB RAM, 256 GB lagring

SA: 20 303 kronor

Påkostad

MacBook Pro, 13-tum, utan Touch Bar
16 GB RAM, 512 GB lagring

SA: 23 603 kronor

Stationär

iMac 21.5-tum, 12 995 kronor.

Genomgående gäller, för alla Apple-modeller att du får betala mycket för den allra senaste processorn. Den sista prestandan kostar, ordentligt. Det skiljer 3 300 kronor mellan 2.3 GHz och 2.5 GHz på datorn ovan för att ta ett exempel.

Proffset

Nu är det en dator för den som jobbar professionellt med sin dator och som har krav på prestanda

Budget

MacBook Pro, 13-tum med Touch Bar
16 GB RAM, 256 GB lagring

SA: 23 303 kronor

Påkostad

MacBook Pro, 15-tum med Touch Bar
16 GB RAM, 512 GB lagring

SA: 33 137 kronor

Stationär

iMac, 27-tum
16 GB RAM, 1 TB Fusion
SA: 26 695 kronor

Begagnat

Köp inte för gammalt och kontrollera alla delar noga. Ett byte av tangentbord drar lätt iväg i flera tusenlappar och ett skärmbyte gör att den billiga datorn kan bli dyr. Köper du via Blocket eller liknande så be att få kontrollera serienumret så att det inte är stöldgods du köper.

Det kan vara en bättre affär att köpa av de företag som säljer begagnat då du får viss garanti och datorn är kollad och genomgången.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This