Så här skyddar nya Safari din integritet

Så här skyddar nya Safari din integritet

Nya Safari, webbläsaren som ingår i High Sierra, kommer med flera nya funktioner och de är tänkta att skydda dig, din integritet och din information ute på nätet.

Apple har själva döpt tekniken till Intelligent Tracking Prevention (ITP) och den ska stoppa tracking med cookies, filer och annan teknik. Det här med annan teknik involverar bland annat det som kallas Evercookies. Det är cookiefiler med ett unikt ID som läggs överallt i webbläsaren där det är tillåtet att lghra filer. De landar i dina cachefiler, bland mellanlagrade bilder, överallt.

Webbplatser

ITP ska försöka att upptäcka och stoppa spårning mellan webbplatser. Något annonsörer ofta gör för att kartlägga dina surfvanor. Via “crosssite-cookies” kommer att tillåtas under 24 timmar efter ett besök på en webbplats. Efter det så stänger ITP ned alla försök att ta reda på vad du gör.

Webbplatser som försöker att spåra dig stoppas och efter 30 dagar så raderas all information. Tanken är att information ska delas på kort tid men dina surfvanor ska inte kunna kartläggas över längre tid.

Video

Nya Safari kan också ställas in för att stoppa alla videor som är satta att starta sp snart sidan laddats. Du kan välja mellan ett tysta dem, de rullar men utan ljud eller stoppa dem helt.

Handlar det om speciellt reklamtunga sidor så kan du även slå på Läsarläget automatiskt.

Du kan stoppa notiser och se till att webbplatser inte får lokalisera var du är.

Nya Safari går längre män någon annan webbläsare för att skydda dig och dina data. Sedan återstår att se hur väl de nya lösningarna kommer att fungera.