Republikanernas ständiga misslyckande

Republikanernas ständiga misslyckande

Redan innan Obamacare lades fram som förslag 2010 så lovade republikanerna att ta strid mot en allmän sjukvårdsförsäkring. I omgångar så har republikanerna försökt fälla Obamacare under sju år och misslyckats.

Kampen nådde visas framfång 2010 då republikanerna vann kongressen men Obamacare är en lag och de hade ännu inte vunnit senaten. Fyra år senare så tog republikanerna över även Senaten och lade fram ett förslag att riva upp the Affordable Care Act, som Obamacare egentligen heter. Den sittande presidenten Barack Obama lade in sitt veto och republikanernas ursäkt var då att de även måste vinna Vita Huset.

Två år senare 2016 så hade republikanerna majoritet i Kongressen, Senaten och de hade Donald Trump i Vita Huset. Nu skulle the Affordable Care Act röstas bort.

John McCain

I sammanhanget så har John McCain hamnat i fokus och pekats ut som den som stoppade förslaget men utan Susan Collins och Lisa Murkowskis röster så hade det blivit lika och republikanernas utslagsröst hade lett till att deras förslag hade gått genom.

Efter sju års kamp mot en amerikansk sjukvårdsförsäkring så misslyckades republikanerna, igen. Förslaget att riva upp the Affordable Care Act föll med röstsiffrorna 51-49. Republikanerna hade alla politiska förutsättningar med sig, majoritet i Kongressen, majoritet i Senaten och en republikansk president. Det de inte hade varit ett genomarbetat förslag som hade kunnat ersätta Obamacare. De hade ett förslag, som deras egen utredningstjänst hade räknat fram skulle ha lett till att 22 miljoner amerikaner skulle ha förlorat sin sjukförsäkring.

Historien

Det blev för mycket för några av deras egna och i Vita Huset sitter en president som nu gör sitt bästa med att försöka förklara ett svidande politiskt nederlag med att han hela tiden skulle ha sagt att Obamacare först ska få falla samman och sedan kan han och republikanerna ställa allt tillrätta igen.

Vägen fram till detta misslyckande är inte bara fyllt av politiska misstag. Strategiskt så ville inte flera republikanerna att förslaget skulle läggas fram som ett lagförslag men Trump insisterade och republikanerna vann en första seger och lyckades driva igenom ett förslag att sjukvårdslagen skulle tas upp för diskussion, med minsta möjliga marginal, Mike Pence utslagsröst i ett likaläge.

Trump sin vana trogen utropade sig som segrare och “hyllade” hjälten John McCaine:

“all Americans” I sammanhanget betyder alltså 20-22 miljoner förre amerikaner.

Skyller ifrån sig

Donald Trump gör också sitt bästa i att skylla ifrån sig och välta över ansvaret på republikanska senatorer. Det är de som ska genomföra och driva igenom hans vallöften. När de inte gör det så agerar han likt ett sårat barn – allt spelas upp live och direkt på Twitter.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This