Nu nystas de ryska kontakterna upp

Nu nystas de ryska kontakterna upp

Medierna avslöjanden väljer ofta ett speciellt manus och det vi nu ser nystas upp av New York Times följer den mallen. På ena sidan så har vi en administration som inte medger mer än det kan överbevisas om och i den andra en tidning som försöker få svar på sina frågor.

I söndags så hette det att Donald Trump jr hade fått veta att mötet med en rysk advokat skulle handla om adoptionsregler. Tidigare så hade Donald Trump jr också uppgivit att det var allt mötet hade handlat om.

Stämmer inte

Det är för övrigt den version som advokaten, Natalia Veselnitskaya, också håller fast vid. Idag vet alla att de versionerna inte är stämmer och det vet vi därför att Donald Trump jr till slut medgivit att mötet också handlade om skadlig information om Hillary Clinton, pappans huvudmotståndare i det amerikanska presidentvalet.

New York Times har nu kommit med nya avslöjanden och de är ännu mer graverande för Trump-administrationen. Tre olika personer har uppgivit att Donald Trump jr visste vad mötet skulle handla om. Det hade han fått veta i ett mail som skickats till honom.

Av mailet så framgick att den högsta ryska politiska ledningen ville förse Trump-kampanjen med skadlig information om Hillary Clinton.

Dumhet

Oavsett hur du än vrider och vänder på hela den här historien så andas den politisk naivitet intill gränsen till dumhet. I positionen som en viktig del av en presidentvalskampanj så kontaktas du av en brittisk publicist som vill arrangera ett möte med en rysk advokat.

Alla normalbegåvade personer i den situationen skulle omgående ta reda på vem denna advokat är. I det här fallet så hade Trump-kampanjen kunnat göra det enkelt för sig genom att lyfta telefonen och kontakta FBI. Den amerikanska federala polisen hade då kunnat berätta vem Natalia Veselnitskaya är. Det hade räckt att lämna över hennes lista på klienter så hade det varit uppenbart att mötet skulle vara med en person som hade kontakter ända upp i den ryska statsledningen.

Hemläxan

Så här i efterhand så säger sig ingen i Trump-kampanjen ha gjort det, hemläxan. Donald Trump jr tog inte reda på vem Natalia Veselnitskaya är, det gjorde inte svärsonen Jared Kushner och inte heller Donald Trumps kampanjledare Paul J. Manafort.

De gick till mötet, i Trump Tower, med en rysk advokat utan att ta reda på någonting om vem de skulle träffa.

Det är också intressant att notera att pappa Trump, som ju brukar använda Twitter för att svinga vilt omkring sig, inte har kommenterat affären. Han sitter och tittar på tv, på Fox & Friends, och twittrar om, helt andra saker.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This