Många tror på Elisabeth Warren

Många tror på Elisabeth Warren

Hon är senator från Massachusets och delstatens första kvinnliga senator. Utbildad jurist som har jobbat som professor vid universitetet i Texas, Pennsylvania och Harvard. Hon ses av många, inte minst av demokrater, som den som ska ta upp kampen med Donald Trump 2020.

Elisabeth Warren har en oklanderlig bakgrund. Hon har jobbat sig uppåt, inte bara i politiken, utan även ekonomiskt och gen om hela sin karriär. Hon kommer från amerikanska medelklass, “kind of hanging on at the edges by our fingernails”, och har jobbat sedan tidiga tonår. Hon är en vass retoriker och kan falla tillbaka på, inte bara ett antal stipendier och utmärkelser, utan även en akademisk examen i tal och ljud. Elisabeth Warren inte bara vet vad hon ska säga, hon vet även hur hon ska säga det.

Till skillnad från många av hennes partikamrater så kan Warren vara lika vass och tuff i tonen som Donald Trump. Hon kan svara med samma mynt och med samma vassa inlägg, även på Twitter.

Profil

Hon har en politisk profil där hon står mot de stora bolagen och hon är skatteexpert och har skrivit böcker om konkurslagstiftning. Warren är också en hård kritiker av amerikanska banker och av Trumps val av amerikanska företagschefer till sin administration. Hon har också ofta pekat finger mot hela Wall Street och anklagat de stora amerikanska aktieägarna och investerarna att bedriva ett cyniskt spel som inte gagnar det amerikanska folket.

Sanders

Inför 2016 års val så framstod Elisabeth Warren som ett av flera val men gjorde snabbt klart att hon tänkte följa partilinjen och stötta Hillary Clinton. I sammanhanget så är Bernie Sanders återigen ett problem. Sannolikt så hoppas demokratiska valstrateger att Sanders antingen ska deklarera att han inte ställer upp eller att han politiskt försvinner från den politiska arenan. Elisabeth Warren har förvisso stora likheter med Bernie Sanders, något ytligt sett, men Warren backade inte upp Bernie Sanders inför 2016 års nominering och det gjorde att hon tappade i popularitet ute på den mer progressiva flanken av partiet.

Warren är inte heller ensam på listan över kandidater. Det är tvärtom en ganska lång lista som det demokratiska partiet har att ta ställning till, Cory Booker från New Jersey, Kamala Harris från Kalifornien, Chris Murphy från Connecticut och Kirsten Gillibrand från New York. Även Montanas guvernör Steve Bullock och Los Angeles borgmästare Eric Garcetti nämns som tänkbara utmanare till Donald Trump.

Pengar

Det finns fler namn som nämns men flera av dem har ett något luddigt politiskt förflutet. Senatorn Cory Booker har nämnts men han röstade mot Bernie Sanders förslag om billiga läkemedel och det kan ligga honom i fatet liksom hans ganska stora skara av ytterst rika donatorer som backar upp honom. Det demokratiska partiet har annars en tradition av att nominera kandidater som går hem hos de som donerar pengar istället för att alltid välja den som är politiskt mest lämpad. I det sammanhanget så har Warren en fördel. Hon kan kampanja ihop pengar.

Även om Elisabeth Warren framstår som det självklara valet så har hon ett politiskt bagage som gör att det inte är säkert att hon vinner valet 2018 då hennes senatorsplats är uppe för omval. Warren röstade för Ben Carson som som chef för Housing and Urban Development och hon har varit rätt tyst om pipelinen som ska dras genom Dakota. Det är två frågor som Warren säkerligen kan reda ut, förutsatt att hon vinner valet 2018.

2018

Något förenklat så är det valet 2018 och Bernie Sanders som är de nyckelfrågor som Elisabeth Warren måste visa sig politiskt duglig att klara av. Det demokratiska partiet behöver vinnare och behåller Elisabeth Warren sin plats som senator 2018 så är det svårt att se riktiga utmanare till henne.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This