Kongressen tar ifrån Vita Huset makt

Kongressen tar ifrån Vita Huset makt

Den amerikanska senaten har röstat igenom flera förslag som tar ifrån Vita Huset makt när det handlar om utrikespolitik nationella säkerhetsfrågor.

Det är intressant att notera att ett sanktionspaket nyligen röstades igenom i senaten och att inbakat i det förslaget så finns också restriktioner för Vita Huset och presidentmakten. Sanktionerna, riktade mot Ryssland, kan inte lyftas med mindre än ett godkännande från den amerikanska kongressen.

Ökad budget

Kongressen har också gått emot Vita Huset och Donald Trump. I tre delar så har kongressutskott ökat den militära budgeten med sammanlagt 30 miljarder dollar. Det innebär i praktiken att republikanska kongressledamöter ser till att Donald Trump lever upp till sitt löfte att stärka militären. Vita Husets egen budget har alltså underkänts.

Kongressen har även tagit tillbaka makt när det gäller stridsinsatser utomlands. Donald Trump har vid flera tillfällen struntat i råden från sitt nationella säkerhetsråd och det kan vara så att kongressen har tröttnat på ett kaotiskt styre och svårförutsägbara beslut.

Obama

Det fanns tendenser till liknande beslut även under Barack Obama där kongressen ville ta en styrande och mer tydlig roll men då ska hållas i minnet att det var en republikansk kongress som ville beskära en demokratisk presidents makt. Nu handlar det om en republikansk kongress som vill beskära en republikansk presidents makt.

 

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This