Google kan drabbas av nya rekordböter

Google kan drabbas av nya rekordböter

Nyligen fälldes Google av EU-kommissionen och drabbades av rekordböter för att ha premierat sina egna tjänster i sökresultat. Snart kan nästa smäll komma för sökjätten, för Android.

EU inledde sin utredning av Google och Android 2015 och även här handlar det om misstankar om att Google har missbrukat sin marknadsdominans. Google misstänks för att tvinga tillverkare att ta med sina egna appar och tjänster för att få använda Android.

Google har betalat operatörer för att bara ta Googles söktjänst i sina telefoner och surfplattor och även tvingar tillverkare att ha med Google Search och Google Chrome, webbläsaren. På många sätt så är detta en parallell till EUs utredning av Microsoft som fälldes både för mediaspelaren i Windows och för att bara ta med sin egen webbläsare, Internet Explorer.

Panel

Nyligen lämnades hela utredningen över till en panel som ska granska de slutsatser som utredningen har kommit fram till. En sådan granskning brukar ta några veckor, upptill en månad. I det här fallet så kan panelens arbete ta längre tid då det handlar om en omfattande utredning. Panelens jobb är att ge en andra åsikt om de slutsatser och resultat som EU har kommit fram till. Informellt har det sagts att panelen ska agera som “djävulens advokat”, granska gå emot och analysera utredningar som EU gör.

Den tidigare fällande domen rörde avtal och sökresultat rörande handelssajter innebar ett rekordskadestånd på nära 24 miljarder svenska kronor. Google fälldes för att ha missgynnat webbplatser som tipsar om resor, turistmål och som finns som appar som även innehåller information om restauranger, cafeér och liknande. I sökresultat så använde Google algoritmer som presenterade resultat där Googles egna tjänster placerades före konkurrenterna.

Fällas

Enligt uppgifter som publicerats av nyhetsbyrån Reuters så har EU beslutat sig för att fälla Google  och att det kommer att resultera i ännu högre böter och skadestånd. EU har även presenterat en lista på punkter där EU anser att sökjätten brutit mot de konkurrensregler som finns inom unionen.

Det finns även en tredje utredning av sökjätten och då är det annonstjänsten AdSense som satts under lupp.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This