Förtroende är något du förtjänar

Förtroende är något du förtjänar

Den stereotypa bilden av Apple-användare är att de är fanatiska tillbedjande av sina prylar. För diskussionens skull, låt oss anta att bilden är korrekt. Då infaller sig nästa fråga – varför?

Det första som slog mig när jag tog klivet över, vilket är mer än tio år sedan nu, är hur lite Apple-användare pratar teknik. Den här världen är närmast helt befriad från prat om RAM, GHz, grafikkort och processorer.

Apple-användare pratar om vad de gör med sina prylar, inte om tekniken som tillåter dem att göra det.

Det andra var hur lite de pratade om problem och lösningar på problem.

Keynotes

Ett tredje obekant inslag var Apples Keynotes som var något helt nytt. En hel Apple-värld som samtidigt slår sig ned framför datorer, skärmar och andra prylar för att se vad Apple tänker visa upp. Flera av Apples konkurrenter har försökt att skapa liknande möten men ingen har riktigt lyckats.

Så, inget tekniksnack, få problem och keynotes var det som slog mig som nya inslag i den nya värld som jag klev över till.

Lojalitet

Ett fjärde inslag, som jag lärde mig över tid var lojalitet. De jag träffade var inne på sin femte, sjätte, sjunde Mac och så vidare. Några hade kört Mac i 10-20 år och få var som jag, Mac-användare på jobbet och Windows-användare hemma.

Jag fortsatte att använda Windows i företaget och jag var inte först att ta klivet över. Det var sonen, vår dåvarande utvecklare, som var först och det inföll lämpligt då vi skulle byta datorer och Apple hade Intel-processorer under skalet. Jag fortsatte att köra Windows ett tag, fasade ut mina gamla lösningar och fick en mjuk övergång.

Så frågan är då varför Apple-användare är så lojala?

Den enkla, felaktiga och stereotypa bilden är att vi alla är viljelösa får som låter oss styras och kontrolleras av Apple smarta marknadsföring.

Kreativa

Jag har aldrig träffat den typen av användare i den här världen. Däremot så har jag träffat kreativa, kritiskt tänkande, energiska och smarta användare som valt Apples lösningar därför att de fungerar.

Det är också därför jag blir provocerad och irriterad av den bild som målas upp och som påstås förklara hur jag är som Apple-användare. Det är ren och skär idioti därför att den bygger på att vi som använder Apple är idioter. Dessutom lär den vara hundraprocentigt misslyckad i att försöka att locka Apple-användare ur Apples grepp, om det nu är avsikten.

Det är provocerande därför att den bygger på att kliva upp på mycket höga hästar för att deklarera “jag vet bäst”.

Sedan vet jag erfarenhet att mitt val av telefon, en iPhone, av outgrundlig anledning tycks vara mycket provocerande för en del.

Förtjänat

Svaret på frågan är att vi är lojala Apple-användare därför att Apple har förtjänat vår lojalitet genom att se till att prylarna fungerar.

Kan inte andra det då?

Absolut men Apple har också fått vår lojalitet därför att Apple har en osedvanligt unik förmåga att skapa saker som är enkla att förstå, enkla att få att fungera och lätta att lyckas med.

Det senare är oerhört viktigt. Vill jag att mina föräldrar kan se alla bilder som jag tar på resor, på barn och barnbarn så är det inte bara jag som ska lyckas. De ska också lyckas och få delad bildström att fungera.

De ska lyckas att koppla upp sig med FaceTime, skicka mail och göra det de vill med sin iPad. Det är viktigt att lyckas och här vill jag påstå att Apple är bättre än konkurrenterna.

Jag är inte en lojal användare av Apples prylar därför att jag lurats av Apples smarta marknadsföring. Jag är en lojal användare därför att Apple har  förtjänat mitt förtroende.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This