Ett svidande politiskt nederlag för presidenten

Ett svidande politiskt nederlag för presidenten

Donald Trumps försök att riva upp Obamacare har kollapsat och den republikanerna väntade in, för att kunna rösta, var till slut den som fällde förslaget, John McCain.

John McCain diagnosticerades nyligen med en hjärntumör och republikanerna sköt därför upp omröstningen om the Affordable Care Act i en vecka för att McCain skulle kunna återvända till Washington och vara med under omröstningen, eller omröstningarna kanske snarare för det har handlat om flera förslag och flera omröstningar.

Politiskt nöt

Trump har, sedan han insett att en ny sjukvårdsförsäkring är en mycket komplicerad politisk nöt att knäcka och att han inte kan räkna med alla republikanska röster i Senaten ändrat tonläge. Nu försöker han skriva om historien och hävdar att han hela tiden har sagt att han är villig att låta Obamacare falla samman och sedan starta arbetet på en ny sjukvårdslag.

Presidenten har satsat ett stort politiskt kapital på en ny sjukvårdslagstiftning både under presidentvalskampanjen och som sittande president. Obamacare har utmålats som en katastrof, något som kommer att ruinera landet och Donald Trump har upprepade gånger lovat att ersätta Obamacare med sin egen sjukvårdsreform.

Efterhandskonstruktion

Trumps uttalanden och inlägg på Twitter på senare tid är en efterhandskonstruktion sedan det stått klart att Trump inte automatiskt kan räkna med republikanskt stöd vare sig i Senaten eller Kongressen. Speciellt inte sedan han inte kunnat lägga fram något alternativ till Obamacare utan försökt få bort delar av Barack Obamas stora sjukvårdsreform utan ett ha något att ersätta med.

Uttalanden

Sedan går det inte att komma förbi de uttalanden som Donald Trump gjort om John McCain.

“He’s not a war hero. He’s a war hero because he was captured. I like people who weren’t captured.”

New York Times

McCain sköts ned under Vietnamkriget, togs till fånga och tillbringade fem år i fängelse. Han vägrade att lämna sina kamrater och avböjde en tidigare frigivning trots att han torterades och misshandlades under fångenskapen.

Stabschef

Mitt i detta politiska nederlag så passar Donald Trump på att ersätta sin stabschef Reince Priebus. Ny stabschef i Vita Huset är den före detta generalen John F. Kelly. Han blir den förste ex-militären som innehaft posten sedan Richard Nixons stabschef Alexander Haig.

Frågan amerikanska politiker nu ställer sig är om Kelly kommer att får sköta sitt arbete utan att Donald Trump lägger sig i och försöker mikrostyra en stab som till stora delar helt saknar politiskt erfarenhet.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This