En seger för Trump

En seger för Trump

Foxconn kommer att bygga en fabrik i USA som ska ge runt 3 000 jobb och det handlar om miljardinvestering för Apples viktigaste leverantör. En liten investering för Foxconn men en politisk seger som Donald Trump kommer att försöka att mjölka maximalt ur politiskt.

Donald Trump har satt fokus på jobb och investeringar i utlandet gjorda av amerikanska bolag även om han inte alls är den som startade debatten. Den fanns långt innan Donald Trump bestämde sig för att försöka att bli landets president.

Apple, Facebook, Google, Microsoft och andra stora amerikanska bolag har betydande belopp utomlands, liksom stora verksamheter, vilket irriterat amerikanska politiker som vill att pengarna ska tas hem och beskattas – liksom tillverkningen.

Mac Pro

Apple har idag tillverkning av Mac Pro, eller sammansättning, vilket är en liten investering och det ska snarare ses som ett politiskt pris. Apple har visat lite god vilja, kan visa på att de faktiskt har tillverkning i USA. Låt vara att de inte ens äger fabriken och att Mac Pro är en liten nischprodukt.

Det är precis det Foxconn gör nu. De ger Donald Trump en viktig politisk seger till ett i sammanhanget lågt pris. Tre tusen jobb är ingenting jämförs med de flera hundra tusen som jobbar i Foxconns asiatiska fabriker. Foxconns fabrik ska sysselsätta 13 000 personer fullt utbyggd men det är ändå ingenting i en jämförelse. En investering på 10 miljarder dollar är heller inget högt pris att betala.

Komma undan

Foxconn är snabbt ute. De ger Trump en politisk seger och räknar sedan med att Donald Trump kommer att lämna dem ifred. Trump får vara med uppe på scenen och Vita Huset kan slå sig för bröstet. Det är ett regisserat politiskt spel som ur jobb synpunkt och investeringssynpunkt knappt är en krusning på ytan.

Trump och Vita Huset kommer att mjölka max ur beskedet.

Huruvida Apple varit involverad eller inte återstår att se. Tim Cook kan mycket väl ha sett en möjlighet att även han bli av med Donald Trump och Apple kan ha medverkat i beslutet.

Oavsett vilket, det är ens seger för Donald Trump.

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This