Det du behöver veta om iOS 11

Det du behöver veta om iOS 11

I höst lanserar Apple den nya versionen av iOS, iOS 11. Här är det du behöver veta innan lanseringen.

De riktigt stora nyheter kommer för dig som har en iPad Pro. Apple har lånat flera funktioner från macOS och flyttat över dem till den mobila miljön. End-to-end kryptering byggs ut och kommer nu att omfatta även säkerhetskopior lagrade i iCloud. Apple inför också nya funktioner som ska göra att bilder, videoer (HEVC) och annat ska ta mindre plats. Mer lagras i iCloud och du bär med dig det du använder ofta, lokalt, i kombination med ett nytt format för mediafiler.

Docka

Nya iOS 11 kommer med en Docka vilket betyder att du kan placera de appar du använder mest i en Docka som kommer upp och visas oavsett vilken skärm du landar på. Det är den nuvarande Dockan i iOS men mer utbyggd och mer flexibel.

iMessage

Meddelanden, iMessage, synkas nu fyllt ut mellan alla dina enheter. Det betyder att om du raderar meddelanden, redigerar meddelanden och så vidare så slår det igenom direkt – i din dator, iPad och iPhone.

Scanning

Nya iOS 11 innehåller också en scannningsfunktion/fotofunktion som gör att du kan scanna in/fotografera dokument.

Siri

Siri, Apples digitala assistent, ska inte bara bli smartare, hen ska låta mer naturligtvis också. En ny funktion är att du kan be Siri att översätta från ett språk till ett annat.Siri ska också kunna lär av vad du gör och vad du säker efter och sedan koppla sin svar till det.

App Store

Apple har designat om App Store – tanken är att butiken för appar ska bli tydligare och lättare att hitta i. Även Apple Music får ett ansiktslyft i form av ny design.

Apple Pay

Kanske lanseras Apple Pay i Sverige i höst och i så fall så kommer du inte bara att kunna handla och betala i butik och på nätet, du kommer också att kunna skicka pengar direkt till andra användare med en iPhone/iPad.

Kontrollcenter

I iOS 11 så kommer du att kunna bytta ut och bygga om Kontrollcenter för att du snabbt ska kunna komma åt de funktioner som är viktigast just för dig.

Photos

Photos/Foton byggs ut och får fler redigeringsfunktioner.

AR

Augmented Reality är en stor nyhet med iOS 11 tillsammans med det som kallas maskininlärning. Augmented Reality, förstärkt verklighet, hittar du bland annat i Pokémon GO men i höst så räknar Apple med att kombinationen med den digitala världen och den riktiga kommer att slå igenom på allvar.

Maskininlärning

Maskininlärning betyder att din enhet ska lära sig mer om dina vanor, det du gör och det du önskar. Apple ska göra det utan att samla in en massa personlig information som kan knytas till just dig. Informationen samlas in, anonymiseras och sedan knyts den till dig på sådant sätt att vare sig Apple eller någon utomstående vet att det är du och din information.

iOS 11 har nu släppts i ett par testversioner och den färdiga versionen beräknas att lanseras senare i höst.