De kallades iPhone-dödare

De kallades iPhone-dödare

De kallades iPhone-dödare, nya telefoner från Samsung, Motorola, Nokia och Microsoft. Ordet dyker dyker fortfarande upp då och då när fantasilösa rubriksättare inte riktigt vet vad de ska hitta på.

Ett tag gick det inflation i uttrycket och inte minst de svenska kvällstidningarna slet ut ordet ganska snabbt.

Det var som om en hel mediavärld, de som bevakade teknik, hoppades att det äntligen skulle komma en telefon som verkligen kunde utmana Apples iPhone. Ordet användes också slarvigt för det räckte med en stor PR-show så gick medierna igång och ropade om nästa “iphone-dödare”. Vi som ägde en iPhone och som jobbade i branschen, teknik, tröttnade snabbt på uttrycket men å andra sidan så känner jag ingen verkligt insatt som heller bryr sig särskilt mycket om vad kvällstidningarna skriver när det handlar om teknik. De skriver inte för oss nördar. De skriver för vanliga användare.

Förstod inte

Det många missade var att det inte handlad om att döda iPhone. Det handlade om ett helt ekosystem som för varje ny lansering bara blev bättre och bättre. iPhone och iPad är inte enbart hårdvara. Det är inte RAM-minne, kamera och nätverkskort. iPhone är även iOS och det är en viktig del därför att utan ett fungerande operativsystem så spelar det ingen roll vilken hårdvara du sitter med.

Bara de mest inbitna Fandroiderna vidhöll då, på den tiden. att Android var ifatt och att Android på allvar kunde utmana iOS. Googles mobila operativsystem har under lång tid varit efter; designmässigt, funktionsmässigt och utifrån ett mognadsperspektiv. Det är fler knappar att hålla dra på, olika inställningar som placerats ologiskt och det är, eller kanske snarare har, funnits mängder av tankevurpor. När du trycker på att backa i en app och skickas tillbaka till startsidan så sitter du och tittar på en telefon och undrar varför och vad som just hände.

Bättre

Android har blivit bättre. Över tid och version efter version så har fallgroparna och missarna byggts bort. Är du idag beredd att betala 5000 till 8000 för din nya telefon och håller du till dig till de större märkena så får du en kraftfull, duglig telefon oavsett vilket plattform du väljer.

Det finns fördelar och det finns nackdelar. Ska du göra en jämförelse så är det idag andra saker att ta hänsyn till och de handlar inte om funktioner.

Prestanda är en skillnad och det är också ett faktum som Fandroiderna har svårt att riktigt greppa och ta till sig för det finns gott om Android-telefoner som på pappret borde ha betydligt bättre prestanda. Det är också något som en del teknikskribenter inte heller förstår när de gör sina pappersrecensioner och jämför produktblad med varandra. Apple utvecklar sina egna ARM-processorer och de har, i alla fall fram till nu, visat sig överlägsna konkurrenternas processorer. Det finns inte heller skäl till att anta att Apple inte kommer att upprätthålla det försprånget.

Säkerhet

Den mest signifikanta skillnaden är säkerhet och det spelar ingen roll hur den bristande säkerheten i Android försvaras. Det är en avgrundsdjup skillnad mellan Android och iOS. Visst, marknadsandelar spelar roll och det ligger en del i att attackerna riktas mot Android därför att det är ett så dominerande operativsystem men det är långt ifrån hela sanningen.

Mäter du vilka som handlar på nätet, hur mycket de spenderar och hur de använder sina enheter så kan du vända på statistiken. Där dominerar Apple och Apples kunder och användare borde vara en lockande måltavla, och är det, men de är inte så lätta att komma åt.

Vi uppdaterar våra enheter dramatiskt mycket snabbare än Android-användare huvudsakligen därför att vi kan uppdatera. Apple skickar ut uppdateringar oftare, mer effektivt och under en längre tidsperiod. En iOS-pryl lever längre för att uttrycka det enkelt. Det handlar om flera år länge tid. Plattformen håller ihop på ett helt annat sätt och både operativsystem och plattformen som helhet är säkrare utifrån det.

Prestanda och säkerhet – där har du de idag största skillnaderna mellan Android och iOS och Google ligger efter, långt efter, när det gäller båda.

De kommer inte att komma ifatt när Apple lanserar iOS 11.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This