Därför ska du inte lita på Gartner

Därför ska du inte lita på Gartner

Analysföretaget Gartner har nyligen presenterat nya siffror som visar att datorförsäljningen stannat av, stagnerat och även backat. Det finns dock en mycket viktig skillnad mellan hur siffrorna sammanställs när det gäller Apple och konkurrenterna.

Gartners siffror visar att hela datorbranschen backar men att det finns tillverkare som har ökat sina marknadsandelar. Apple placeras på en fjärde plats men det finns en viktig skillnad i hur Gartner räknar samman sina siffror och vad som räknas som en dator, och inte.

“Data includes desk-based PCs, notebook PCs and ultramobile premiums (such as Microsoft Surface), but not Chromebooks or iPads.”

I Gartners statistik så räknas en iPad inte som en dator, inte ens iPad Pro. När det gäller andra tillverkare så räknas deras platta datorer (inte surfplattor) som datorer.

Statistiken ovan kommer från IDC

Definierar

På det stora hela spelar det mindre roll men det är intressant att notera att Gartner i princip väljer att definiera alla platta datorer som inte kör Windows som surfplattor och inte som datorer i sin statistik. Uppenbarligen så är det operativsystemet som spelar roll, inte vad den platta datorn kan användas till.

iPad Pro borde rimligen definieras som en dator och inte som en surfplatta.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This