Därför ska du inte knäcka din iPhone

Därför ska du inte knäcka din iPhone

Jag har aldrig förespråkat jailbreak och kommer aldrig att göra det – av säkerhetsskäl.

Jailbreak bygger på att exploatera en bugg och sedan slå ut en rad viktiga säkerhetsfunktioner i din iPhone eller iPad. Det är något som jag aldrig kommer att rekommendera eftersom metoden också resulterar i att du inte kan uppdatera din enhet, din iPad eller din iPhone, eftersom knäckningen då slås ut.

Säkerhet

Det viktigaste argumentet mot att knäcka din enhet där att jailbreak slår ut det som kallas “sandboxing”. Det betyder att en app bara får ha access till valda delar av operativsystem och data. Farlig kod kan då bara skada appen själv. Appen kommer inte åt andra delar.

Ett annat viktigt skäl är att alla appar har ett digitalt sigill och en licens som ska vara en garant för att appen inte manipulerats och sedan den genomgått Apples kontroller. Du vet var appen kommer ifrån, vem som har utvecklat den och du vet att den kontrollerats,

Instabil

Dessutom riskerar du att få en instabil enhet som hänger sig, som hackar och som i värsta fall kraschar.

Det fjärde viktiga skälet är att du inte kan uppdatera din enhet och därmed inte heller kan täppa till kända säkerhetshål och buggar.

Jag knäckte min första iPhone och har sedan dess testat att knäcka några av mina telefoner för att se vad Cydia (den alternativa butiken) har haft att erbjuda. Vinsterna har varit små eller inga. Alldeles för ofta så har det resulterat i en instabil enhet och därför så har jag heller inte använt en knyckt enhet särskilt länge. Det har helt enkelt inte varit värt det.

Lägger du sedan till det pris du måste betala i form av avsevärt mycket sämre skydd och säkerhet så är det ett pris som jag sedan många år tillbaka, i princip inte sedan den första iPhone-modellen, ansett inte vara motiverat.

Idag med ett iOS som är så pass utbyggt och sofistikerat ser jag ingen som helst anledning till att knacka din iPhone eller iPad.

Tilläggas kan att det snart är ett år sedan det senaste jalibreaket publicerades och den bugg som exploaterades är sedan länge åtgärdad.

Missa inte Mackens nya fråga om Apple Watch!
Share This