Cult of Mac blandar och och päron

Cult of Mac blandar och och päron

Cult of Mac har dragit märkliga slutsatser efter Google seger i fransk domstol i en skattetvist med den franska staten. Cult of Mac har kopplat utslaget till Apples tvist med EU rörande skatter i Irland.

Det är en serie tankevurpor där äpplen och päron blandas friskt utan att presentera minsta tillstymmelse till information om hur Cult of Mac kommer fram till denna slutsats.

The verdict could potentially have implications for Apple, which has also found itself on the receiving end of a costly tax bill in the E.U.

Frågan är hur då?

Berättar inte

Det berättar inte Cult of Mac utan texten rullar vidare till andra skattetvister och returnerar sedan ett längre stycke om de böter och de skadestånd som Google drabbats av. Tre exempel som det faktiskt inte kräver någon högre juridisk examen för att inse att de inte enkelt kan kopplas till varandra.

Googles rekordböter handlar om brott mot EUs konkurrenslagstiftning. Det har ingenting med skatter att göra så det exemplet kan vi avfärda helt och hållet.

Google seger i fransk domstol handlar om var annonsintäkter ska beskattas. Den franska staten hävdar att då annonserna sålts i Frankrike till franska kunder så ska beskattningen ske i Frankrike. Google hävdar att de är verksamma inom hela EU-området och att de ska beskattas i Irland, där Google har sitt huvudkontor.

Juridiskt så är det, förenklat, en geografisk fråga.

Apple

Apples tvist med EU handlar inte om var skatter ska tas ut utan om att Irland har erbjudit Apple, och flera andra stora bolag, mycket förmånliga skatteregler. EU har därför krävt att Irland ska beskatta Apple med 14 miljarder dollar. Ett beslut som både Irland och Apple har överklagat.

Dessa tre ärenden klumpar Cult of Mac samman och kommer sedan till slutsatsen att den senaste domen skulle kunna gå stor betydelse för Apples tvist.

While this week’s announcement certainly doesn’t resolve all Google’s issues in Europe, it could have significant precedent-setting impact for other companies. Back in 2016, Apple was fined a massive 13 billion euros ($14.52 billion) bill for unpaid back taxes in the Republic of Ireland.

Samma påstående och samma fråga hur då?

Cult of Mac

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This