Cook har lovat Trump tre fabriker

Cook har lovat Trump tre fabriker

Tim Cook har lovat Donald Trump tre stora fabriker med tillverkning i USA. Cook ringde själv upp Trump och berättade det. Låter det trovärdigt och sannolikt?

Det var så det gick till i alla fall om vi ska tro på Donald Trump själv och som alla vet så är han ju en sanningens apostel som aldrig överdriver, aldrig lägger till, drar ifrån eller ljuger.

“I spoke to [Mr. Cook], he’s promised me three big plants—big, big, big,” Mr. Trump said as part of a discussion about business-tax reform and business investment. “I said you know, Tim, unless you start building your plants in this country, I won’t consider my administration an economic success. He called me, and he said they are going forward.”

Notera nu att som vanligt så handlar det inte om det amerikanska folket som valt Donald Trump. Det handlar naturligtvis om Donald Trump och bara om Donald Trump.

Inga kommentarer

Donald Trump har använt samma taktik tidigare och på det sättet försökt att sätta press inte bara på Apple utan flera andra de andra stora amerikanska företagen. Apple har valt att artigt distansera sig från Trump. Tim Cook har inte tackat ja till att ingå i den rådgivande grupp som Vita Huset satt samman även om han fortfarande bjuds in till deras möten och Apple gick tidigt ut och förklarade att de inte tänkte överge sina miljömål och att Apple fortfarande är en arbetsplats öppen för alla.

Trumps senaste uttalande har mötts av “inga kommentarer” från Apples håll.

Inget nytt

Trycket på Apple att plocka hem delar av sin tillverkning är inget nytt. Den diskussionen fanns långt innan det Donald Trump tillkännagav att han tänkte slåss för positionen som landets president. Det är inte bara Apple som upprepade gånger fått frågan utan även Google, Microsoft och andra. Tillverkning i kombination med varför amerikanska företag inte tar hem sina vinster i utlandet har varit en het politisk fråga i många år.

Det kommer naturligtvis inte att hindra att Donald Trump snabbt kommer att ta åt sig äran av att vara den som ordnade så att amerikanska jobb kom hem av samma orsaker som han nu slår sig för bröstet och hävdar att han skapar jobb som ingen annan president före honom. Sanningen är att under Barack Obamas sista period så skapades det fler jobb och den allmänna tillväxten betyder mer för jobbskapandet än Trumps twittrande från Vita Huset.

Mac Pro

Apple har, som en slags politiskt eftergift, valt att tillverka, eller sätta samman kanske snarare, Mac Pro, hemma i USA. Det är liten begränsad tillverkning men Apple kunde i alla fall säga att de hade tillverkning i USA.

När nu Donald Trump låter meddela att Tim Cook lovat honom tre fabriker för att Trump ska kunna uppfylla sina utfästelser så bär det inte sannolikhetens prägel för att uttrycka det diplomatisk. Cook, som är chef för ett av världen mest hemlighetsfulla företag, skulle alltså ha berättat för Donald Trump om Apples framtidsplaner först av alla? Trump är ju som bekant lika diskret som en mässingsorkester och lika stabil och pålitlig som en ilsken skallerorm.

Jo, det låter plausibelt.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This