Apple nya bildformat är en stor nyhet

Apple nya bildformat är en stor nyhet

Apple introducerade sitt nya bildformat, HEIF, i samband med WWDC och det är en mycket större nyhet än ett nytt bildformat för mediafiler som ger mindre bildfiler. Det är en smärre revolution för mediafiler.

HEIF kan mycket riktigt lagra mer data i filer som blir mindre, tar mindre plats, än jämförbara JPG-filer men formatet kan mer än så. HEIF kan inte bara lagra mer data utan även annan data så som djup, ljudinformation, mer än en bild och det som kan bli en riktigt stor nyhet – information om du vill placera ett objekt i bilden.

Bygga in

High Efficiency Image Format, HEIF, är inte en uppfinning av Apple. Det är inte Apple som skapat och utvecklat bildformatet. Det är ett format från gruppen bakom MPG-standarden. Det Apple har gjort är att bygga in HEIF tillsammans med sin egen hårdvara. 500px.com har en utmärkt djuplodande artikel om det nya formatet för dig som vill veta mer.

AR

Den koppling som Apple också har gjort är kopplingen till förstärkt verklighet, Augmented Reality, AR. För dig och mig som användare så innebär det att vi kommer att kunna ta bilder som lagrar mer information, som håller bättre kvalitet fast de tar mindre plats att lagra.

Du kommer förmodligen att kunna placera objekt och människor i virtuella miljöer och vi kommer att kunna plocka ut skarpa bra bilder även direkt ur våra videofilmer.

Allt detta med bilder som tar runt hälften så mycket plats som dagens bilder och videor.

 

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This