Adobe lägger ned Flash 2020

Adobe lägger ned Flash 2020

Adobe har meddelat att de kommer att lägga ned utvecklingen av Adobe Flash 2020. Det är ett besked som borde ha kommit tidigare då det säkerhetsmässigt är en schweizerost som aldrig ger användarna någon ro och som Adobe aldrig fått någon ordning på.

Adobe Flash föddes under en tid då nätet och webben behöver en bättre lösning än HTML för att kunna bygga webbplatser med musik, ljud och rörlig bild. Det var också under en tid då ett annan säkerhetsproblem föddes, Microsofts ActiveX. Det var också ett försök med att tillföra nya funktioner som saknades i HTML och till Adobes och Microsofts försvar ska sägas att på den tiden så var gruppen som bestämde innehållet i HTML allt annat än snabba.

Webbplatser

Flash föddes för att musikindustrin, filmindustrin och andra skulle kunna bygga tilltalande webbplatser och Flash blev snabbt populärt, trots att det krävde en plugin och ett tillägg i din webbläsare och dator. Kort efter lanseringen kom de första buggrapporterna och det skulle visa sig att det blev synonymt med Flash. Buggar och allvarliga säkerhetsproblem och ständiga uppdateringar har blivit en följetong.

Det fanns ett annat problem med Flash – det var Adobes eget format och webbplatser byggda med Flash krävde en helt annan typ av underhåll och uppdateringar än HTML. Hade du byggt din webbplats i Flash så var du fast i Adobes nät.

Striden med Apple

Åren rullade undan. Adobe tycktes aldrig få ordning på Flash. Det var prestandaproblem, säkerhetsproblem och buggar i en aldrig sinande ström. Vi blev alltmer mobila och frågan om Flash i iOS och Android ställdes på sin spets. Apple jobbade länge med Adobe men insåg till slut att Flash skulle sänka batteritiden till en tredjedel och det utan att fungera fullt ut. Buggarna och säkerhetsproblemen kom på köpet. Steve Jobs och Apple sa nej medan Google såg sin chans och deklarerade att Android skulle ha stöd för Flash vilket i praktiken innebär Flash-video och inget annat.

Googles tålamod tog slut några år senare och Flash åkte ut från de mobila plattformarna.

Blankt nej

För egen del så sa jag blankt nej till Flash. Vi har aldrig byggt några lösningar i Flash och aldrig haft en tanke på att göra det heller. Det var en dålig lösning för kunden som resulterade i en dyr och underhållskrävande webbplats som sökmotorerna hade problem med att indexera. För användarna så innebar det att webbplatsen krävde en plugin som i bästa fall drog ur batteriet rekordsnabbt och i sämsta fall också ledde till allvarliga och kritiska säkerhetshål.

Det är dessutom fullständigt obegripligt att ett program som har funnits så länge, som har utvecklats så länge ännu inte har kommit tillrätta med säkerhetsbuggarna.

2020 läggs Flash ned och i praktiken så har Flash varit nedlagt sedan länge. Rörliga bilder, ljud och avancerad grafik löses idag inom ramen för HTML-standarden med öppna lösningar som inte ruinerar kunden. Flash-video är ett utgånget format som få använder och det går långt mellan gångerna då du ser en ikon som deklarerar att lösningen kräver Flash.

Flash är död – tack för det!

Mackens Fråga: Ska Apple delas upp?
Share This