Macken förklarar hur iCloud Desktop fungerar

Macken förklarar hur iCloud Desktop fungerar

Macken förklarar hur iCloud Desktop fungerar

iCloud Desktop är ny funktion i macOS som gör att du kan lagra ditt skrivbord, alla filer, och allt som du lagrar i dokuments i Apple eget moln. Det är också en funktion som kan vara en smula förvirrande och som också kan sluta med att du tror att du blivit av med en massa filer.

Det är enkelt att slå på och slå av funktionen men det kan då leda till ett intryck av att du blivit av med en massa information. Anledningen är hur Apple valt att visa och designa hela funktionen. Poängen med funktionen är att se till att ditt skrivbord och alla dina dokument alltid finns tillgängliga i iCloud från alla dina datorer. Skrivbord och dokument hålls synkroniserade mellan datorerna. Det innebär också att filer på skrivbordet och alla dina dokument inte fysisk ligger lagrade i dina datorer. De ligger i Apples moln.

Macken förklarar hur iCloud Desktop fungerar

Macken förklarar hur iCloud Desktop fungerar

Slå av

Du kan slå av eller slå på funktionen under Inställningar/iCloud/iCloud Drive.

Tänk nu på att om du har haft funktionen aktiverad och slår av den så ligger alla dina dokument fortfarande kvar i Apples moln, iCloud.

Länkarna som du tidigare haft på ditt skriv och i foldern Dokument ser då ut att försvinna. Du kan då få intrycker av att alla dina filer på skrivbordet och alla filer i Dokument-folderna är borta. Känn lugnet. Ingenting saknas men du får ladda ned alla filerna igen från iCloud.

iCloud

Är du inloggad med ditt Apple ID så kan du enkelt lägga till iCloud Drive i filhanteraren, Finder. Starta Finder, gå till inställningar och klicka i iCloud Drive. Nu kan du kopiera tillbaka de dokument och de filer som du vill ha lokalt i din dator igen.

Då iCloud Desktop är en blixtsnabb funktion så rekommenderar jag att du slår på eller slår av funktionen när du väl bestämt dig. Slå inte på och slå av funktionen en massa gånger för det kan leda till att dokument och filer kopieras fram och tillbaka flera gånger.

Fördelar och nackdelar

Det finns fördelar med iCloud Desktop, speciellt om du jobbar med flera datorer. Alla filer synkroniseras – på ditt skrivbord och i Dokument-foldern. Flyttar du dig mellan datorer så har de samma innehåll vad gäller skrivbord och dokument.

Det är också en fördel om du har en bärbar dator, exempelvis och du har mycket dokument och saker på skrivbordet. Lagrar du dem i Apples moln så tar de inte upp plats lokalt.

Baksidan är att utan uppkoppling så kommer du inte åt all information. Det kan också vara en nackdel att använda funktionen om du har begränsad plats i någon av datorerna.

Moln

Jag har inte funktionen påslagen av det skälet. Det står en iMac 5K på kontoret som jag gör de tunga grafiska jobben med och på den datorn skrivbord kan det ligga åtskilliga gigabytes med filer. De filerna får ligga kvar på kontorsdatorn och jag vill inte synkronisera informationen. Vi (Winterkvist.com) har vårt eget moln och där läggs all information som ska synkas mellan våra datorer och medarbetare.

Har du aktiverat funktionen men inte vill använda den så kan du alltså slå av iCloud desktop och den manuellt kopiera tillbaka informationen från Apples moln. Ingenting är borta.

Har du en enda dator med begränsat hårddiskutrymme så kan funktionen spara plats och du har som sagt dina filer (desktop) och Dokument i Apples moln.

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.