Är Apples Touch Bar bara en gimmick?

Är Apples Touch Bar bara en gimmick?

Är Apples Touch Bar bara en gimmick?

Nya MacBook Pro har som bekant en tryckkänslig rad med funktioner, Touch Bar, längst upp på tangentbordet. Frågan är om det är en användbar smart funktion eller bara en gimmick?

Poängen med Touch Bar är att den kan ha olika funktioner i olika program. I Safari exempelvis så dyker en liten ikon upp som ger dig tillgång till alla emojis, i 1Password så kan du logga in direkt med fingeravtryck (Touch ID) och så vidare.

Gimmick

Är det då den smarta, fiffiga funktion som Apple vill göra gällande eller är det bara en gimmick?

Efter att ha använt Touch Bar ett tag så skulle jag säga att det är ett slags mellanting. Det är onekligen mycket smidigt att logga in med fingeravtrycket och det finns funktioner som faktiskt fungerar, rättstavningen visar föreslagna ord, tillgång till emojis och så direkt tillgång till Siri.

Av de program jag använder frekvent så har MindNode, Pixelmator och Sketch stöd för Touch Bar. Jag kan inte säga att Touch Bar har gjort de programmen lättare eller smidigare att jobba med. Jag använder helt enkelt inte Touch Bar när jag jobbar med de programmen vilket säkerligen kan förklaras med vanans makt.

Designarbete

Ett annat problem med Touch Bar är att funktionen sitter i tangentbordet i min MacBook Pro. Skulle jag dra igång lite större, tyngre designarbete så skulle jag koppla datorn till min 27-tums Thunderbolt-skärm, externt tangentbord och en extern mus. Därmed faller Touch Bar bort ur arbetsprocessen.

Ska Touch Bar bli något och verkligen bli mer än en liten smart funktion så måste dess funktioner komma med i och finnas med i hela arbetet. Det kräver ett externt tangentbord med Touch Bar och det är också en produkt som jag fortfarande är övertygad finns i Apples framtida planer.

Touch Bar är inte den där naturliga, intuitiva funktionen som vi vant oss med när det gäller Apple men den kan bli det; om den kommer i ett externt tangenbord och om Apples och utvecklare satsar på funktionen. Till dess är det mer en fiffig men inte helt nödvändig funktion.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.