Apple Watch knäckte inte Jawbone

Jawbone är på väg likvidera sitt gamla bolag och flytta valda delar och personal över till ett nytt bolag. Jawbone var ett tag en av de ledande tillverkarna av träningsarmband men ser nu att snart gå i graven.

Ett av skälen som brukar anges är lanseringen av Apple Watch men det är långt ifrån hela sanningen. Jawbone föll på eget grepp i första hand. Jawbones träningsarmband höll inte helt enkelt.

Trend

Träningsarmband med en träningsapp blev snabbt en trend och Jawbone var snabbt ute med sitt armband. Armbandet sålde bra och recensionerna var positiva, till det att armbanden började att gå sönder. Det så kallade kirurgiska stålet gick helt enkelt av efter några månaders användande och sedan kom det rapporter om anslutningar som inte fungerade. Jawbone fick mängder av armband i retur och på toppen av det kom rapporter om utslag och klåda.

Jawbone försökte reda ut problemen men nu hade även konkurrenterna vaknat. Nike hade en enhet för sina skor, FitBit lanserade sina armband och sedan följde an rad tillverkare efter.

Ekonomiska problem

Nya modeller dröjde och sedan kom rapporter om produktionsstopp och att Jawbone sålde av sina lager. Uppgifterna tillbakavisades men när hela högtalarverksamheten bjöds ut till försäljning så stod det klart att Jawbone var i gungning.

Sedan kom Apple Watch men det var inget dråpslag. Det vara att sparka in öppna dörrar eller att slå in den sista spiken i kistan – följ metafor själv. Jawbone var illa ute och när träningssugna kunder insåg att i klockan så fick de mängder av fler funktioner, förutom ett träningsamrband så lade de upp de extra tusenlapparna och köpte en klocka istället.

Förtroende

Jawbone har förbrukat sitt förtroendekapital och snart alla riktiga pengar också. De stora kedjorna vill inte gärna ta in deras produkter och utan volymförsäljning går det inte att konkurrera.

Jawbone föll på eget grepp.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.