Mozilla-chefer brakar samman om webbläsaren Firefox

Mozilla-chefer brakar samman om webbläsaren Firefox

Mozillas webbläsare Firefox backar liksom de flesta andra webbläsare, Google Chrome undantagen. Nu ifrågasätts vart Firefox egentligen är på väg av en av deras före detta chefer Andreas Gal, som reagerat på ett blogginlägg av Eric Petitt som är chef inom Mozilla-stiftelsen.

Internet Explorer/Edge minskar, liksom Firefox medan Safari ligger hyggligt stabilt på samman siffror och samma antal användare. Vinnaren är Google Chrome. Så kan marknaden för webbläsare enkelt beskrivas och utvecklingen har sett ut så här i flera år. Chrome har stadigt ökat på de övriga bekostnad.

The chart above shows the percentage market share of the 4 major browsers over the last 6 years, across all devices. The data is from StatCounter and you can argue that the data is biased in a bunch of different ways, but at the macro level it’s safe to say that Chrome is eating the browser market, and everyone else except Safari is getting obliterated.

Andreas Gal

Stampar

Gal menar att Firefox i bästa fall kan sägas stå och stampa på samma ställe men sett över tid så tappar Firefox användare – som går till Chrome. Framtiden betyder att Firefox kommer att fortsätta att tappa användare tills den inte räknas längre.

From these graphs it’s pretty clear that Firefox is not going anywhere. That means that the esteemed Fox will be around for many many years, albeit with an ever diminishing market share. It also, unfortunately, means that a turnaround is all but impossible.

För stor

Det blogginlägg som Gal reagerat på har publicerats av Eric Petitt, chef inom Mozilla-stiftelsen.

And that’s what Chrome wants. It wants you to only use Chrome. Chrome is not evil, it’s just too big for its britches. Its influence on the internet economy and individuals is out of balance.

Petitt argumenterar över Googles och Chromes stora inflytande och marknadsdominans.

Beyond Google, the web looks more and more like a feudal system, where the geography of the web has been partitioned off by the Frightful Five. Google, Facebook, Microsoft, Apple and Amazon are our lord and protectors, exacting a royal sum for our online behaviors. We’re the serfs and tenants, providing homage inside their walled fortresses. Noble upstarts are erased or subsumed under their existing order.

Petitts huvudargument är ett slags frihetsbegrepp där nätet och webben inte mår bra av att domineras det han kallar “Frieghtful Five”.

Eric Petitt