USAs president är en oberäknelig lögnare

USAs president är en oberäknelig lögnare

Jag tappade till slut räkningen på hur många gånger den förre FBI-chefen James Comey kallade Donald för lögnare under förhöret i senaten. Comey vittnesmål är graverande och det kan inte viftas undan, inte ens av de mest ärkekonservativa i USA.

Det är förre chefen för FBI, USAs, federala polis, som berättar om sina möten med landets president och han berättar att han direkt efter det första mötet såg framför sig en oberäknelig lögnare. Så oberäknelig att James Comey beslutade att upprätta PM och minnesanteckningar efter snart sagt varje möte med Donald Trump.

Förberedd

James Comey kom till utskottsförhöret, väl förberedd, och han gav ett säkert intryck i alla de delar där han rimligen kunde vara säker. De enda gånger han undvek att svara var då frågorna närmare sig hemligstämplad information eller för att han inte kunde svara där han är före detta FBI-chef.

Comey svävar inte heller i tvivelsmål när det gäller anledningen till att han fick sparken. Det var utredningen av Trump-administrationens kontakter med Ryssland. Något Donald Trump själv uppges ha medgivit i Ovala Rummet, i Vita Huset, i möten med Sergej Lavrov och Rysslands ambassadör i USA, Sergej Kisljak. Låt den här sista meningen sjunka in ett tag innan du fortsätter.

Förödande

Comeys förödande vittnesmål är den senaste händelsen i en lång serie skandaler som kan ställs i bjärt kontrast mot åtta år med Barack Obama. Det stormade runt den demokratiska presidentens politik men det stormade aldrig runt honom som person och James Comey upprättade inte enda PM efter sina möten med Barack Obama. Han fann ingen anledning att göra det och inte heller efter sina möten med George W. Bush. Comey upprättade ett PM direkt efter sitt första möte med Donald Trump. Ett möte som hölls innan Trump tillträtt som president.

Riksrätt

Frågan om riksrätt, impeachment, och om Donald Trump kommer att kunna avsättas ligger fortfarande en bra bit bort. Det skriver jag utan annat underlag än att ha följt amerikansk politik i en massa år. Jag är ingen statsvetare eller politisk analytiker såldes. Hur som helst, kongressen består idag 239 republikaner, av 193 demokrater. Tre platser är vakanta. Av dessa utgörs sedan senaten som består av 52 republikaner, 46 demokrater och två oberoende ledamöter. Det brukar sägas att det är kongressen som beslutar om “impeachment” och att det sedan är senaten dom dömer. Den minnesgode kanske kommer ihåg att Bill Clinton ställdes inför senaten, anklagad bland annat för att ha försökt stoppa en pågående utredning, och att han friades. För tydlighetens skull ska också tilläggas att “impeachment” är själva anklagelseakten, misstankarna och anklagelserna i sig. Det är själva åtalet, för att förenkla processen något.

Processen

Åtalet, grunderna, utreds först av kongressens juridiska utskott där det räcker med enkel majoritet för att processen ska drivas vidare. Detsamma gäller när kongressen sedan ska rösta om åtalet ska drivas vidare. Därefter tar senaten över som alltså kan sägas utgöra domstolen. För en fällande dom krävs minst 2/3 majoritet.

Med tanke på kongressens sammansättning och reglerna för majoritet för att få fram en fällande dom så är det alltså en rätt god bit kvar. En avgörande punkt i James Comeys vittnesmål var huruvida Donald Trump försökt stoppa utredningen av Mike Flynns ryska kontakter eller inte. Comey var klar på den punkten. Även om han fann det “deeply disturbing” att presidenten framförde önskemål om att den delen av utredningen skulle läggas ned så uppfattade Comey det inte som en direkt order.

På den punkten har Vita Huset rätt i att Donald Trump friades men kvar står ett starkt vittnesmål som framställer landets president som en oberäknelig lögnare.

Mackens Fråga: Vad vill du se i nya Apple Watch?
Share This