Trumps okunskap är häpnadsväckande

Trumps okunskap är häpnadsväckande

Donald Trump slår nu slå tillbaka, via uttalanden och via Twitter. Som så många gånger tidigare så reagerar han, skriver han och uttalar han sig utan att först tala med sina rådgivare och visar därmed upp en direkt häpnadsväckande okunskap.

Donald Trump har i twitterinlägg angripit den sparkade FBI-chefen James Comey

Vid sidan av Twitter så har Donald Trump och låtit sin egen personliga advokat Marc Kasowitz göra uttalanden och även förbereda formella inlagor till det amerikanska justitiedepartmentet och till senaste juridiska utskott. Trump vill att justitiedepartementets speciella inspektör ska granska James Comey. Donald Trump vill också att James Comey ska granskas av senaten för att han lämnat över sina anteckningar till medierna via en god vän.

Viktig detalj

Det kan te sig som en fullt rimlig begäran om det nu inte vore en högst väsentlig och viktig detalj – när Comey lämnar över sina anteckningar till sin gode vän så har han fått sparken av Donald Trump. Han är inte längre FBI-chef, inte längre federalt anställd och kan inte längre enkelt granskas av justitiedepartementet. James Comey är privatperson och därmed har han samma rätt som vem som helst att kontakta medierna. Dessutom inträder nu andra lagområden som gör att hela affären kan landa i att James Comey inte har begått något brott men väl USAs president.

“Here is my position on that: Frivolous grandstanding,” he said. “First of all, I don’t believe the inspector general would have jurisdiction over Comey any more, because he’s no longer a federal employee.” The inspector general’s job is to investigate wrongdoing by employees of the Justice Department, which Comey is no longer, thanks to Trump — though the IG would have the ability to investigate an allegation of criminal misconduct.

“But, second,” he continued, “initiating an investigation because you don’t like somebody’s testimony could be considered obstruction. And in the whistleblower context, it’s both evidence of retaliation and, under some laws, could be an adverse retaliatory act itself.”

Det säger Stephen Kohn, advokat och expert på juridiska frågor som rör visselblåsare och läckor, till Washington Post.

Visselblåsare

James Comey vill göra allmänheten uppmärksam på orätter som han utsatts för av sin förra chef så han vänder sig till medierna. Den förra chefen slår tillbaka med hot om åtal och med anmälningar till tillsynsmyndigheter.

Kohn klargör tydligt att ett samtal med USAs president inte per automatik är sekretessbelagt, tvärtom så är utgångspunkten, juridiskt, att samtal inte är det.

“The constitutional right to go to the press with information on matters of public concern, as long as you’re not doing it in a way that will bring out classified information,” Kohn said, “the reason why that is protected constitutionally is that the courts — including the U.S. Supreme Court — have ruled that the public has a constitutional right to hear this information.” In other words, it’s constitutionally protected speech.

Richard W. Painter är professor i juridik och tidigare rådgivare i etik till George W. Bush.

Washington Post

Desinformation

Det är svårt att komma runt misstanken att Trump nu gör det han brukar , spelar upp ett bombastiskt, dramatiskt spel för gallerierna. Ett spel som inte har någon förankring i verkligheten utan enbart tjänar som desinformation för att försöka att få allmänheten och debatten att skifta fokus.

Frågan är hur länge det amerikanska folket orkar med en sittande president där det knappt inte går en enda dag utan en ny affärs, en ny skandal och hur längre det amerikanska folket orkar med en politisk debatt som hela tiden förs i en högt, uppskruvad ton?